Są bogate w witaminę E, a większość ludzi wyrzuca je do kosza. Zadbaj o swoje zdrowie i wykorzystaj pyszne nasiona
Utarło się przekonanie, że najwięcej witamin znajdziemy w owocach i warzywach. Nie jest to do końca prawda, ponieważ oprócz nich natura obdarza nas mnóstwem innych, cennych i zdrowych przysmaków. Mowa nie tylko o orzechach, ale również nasionach, o których wiele osób wciąż zapomina.
Nasiona dyni bogate w witaminę E
Kiedy mówimy o dyni, warto pamiętać nie tylko miąższu, z którego możemy przygotować wiele pysznych potraw, ale również o nasionach, a w zasadzie pestkach. Znajdują się one w samym środku dyni. Wiele osób drąży środek, a kolejno wyrzuca go do kosza, by skupić się jedynie na miąższu. To ogromny błąd.
Nasiona, które znajdziemy w środku, zawierają ogromne ilości witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem, zwalczającym wolne rodniki. To z kolei chroni organizm przed uszkodzeniem komórek, zaś niedobór tej witaminy może skutkować rozdrażnieniem, zmęczeniem, pogorszeniem koncentracji, zaburzeniami widzenia czy spadkiem libido.
Zdrowa zupka chińska gotowa w kilka minut, wystarczy zalać wrzątkiem. Oto kilka prostych przepisówWłaściwości pestek dyni
Po nasiona dyni warto regularnie sięgać, szczególnie jesienią, kiedy dynie można bez problemu kupić w większości sklepów. Wystarczy wydrążyć je ze środka, umyć i pozostawić do wyschnięcia. Kiedy ujdzie z nich wilgoć, należy obrać je z białej skórki i jeść jedynie zielony środek.
Pestki dyni są źródłem witaminy A, C, E oraz B. Ponadto zawierają magnez, żelazo, cynk i fosfor, a także błonnik, fitosterole, nienasycone kwasy tłuszczowe czy tryptofan.
Regularne spożywanie nasion dyni zwiększa płodność, pozytywnie wpływa na stan włosów, paznokci, skóry, kości i zębów, a także niweluje skurcze mięśni. Pestki powinny spożywać także osoby borykające się z miażdżycą oraz chcące zwiększyć odporność.
Z kolei pestki jedzone surowe, czyli niepoddane procesowi suszenia, sprawdzą się podczas walki z pasożytami, takimi jak tasiemiec, owsiki czy glista ludzka.
Jak jeść nasiona?
Nasiona można jeść na wiele sposobów. Są świetną przekąską, jednak jeśli nie przepadamy za ich smakiem, śmiało mogą stanowić dodatek do zup czy sałatek. Niektórzy uwielbiają posypywać nimi kanapki.
Kolejnym pomysłem jest dodanie nasion do ciasta i upieczenie z nich smacznych i zdrowych ciastek. Mogą stanowić również dopełnienie wielu śniadań, takich jak owsianka czy płatki.