Są świetne zamiast popcornu, do tego zrobisz je w domu w kilka chwil! Przepis na zdrową przekąskę do filmu
Nigdy nie przestaniemy tworzyć wariacji zdrowych opcji żywnościowych, ponieważ stale czujemy poczucie winy za kaloryczne przyjemności. Aby was odrobinę odciążyć z myśli o podjadaniu, znaleźliśmy przepis na zdrową, aromatyczną i chrupiącą przekąskę. Z łatwością można nią zastąpić popularne, lecz mniej zdrowe chipsy lub popcorn.
Zdrowe przekąski
Zdrowe i małokaloryczne przekąski stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych, często bogatych w kalorie słodyczy i chipsów. Warto sięgnąć po świeże owoce, jak jabłka, truskawki czy gruszki, które dostarczają nie tylko naturalnej słodyczy, ale również cennych witamin i błonnika . Warzywa krojone w paski , takie jak marchewka, seler czy ogórek, świetnie sprawdzają się jako chrupka alternatywa dla chipsów , a jednocześnie dostarczają niezbędnych składników odżywczych.
Orzechy, nasiona słonecznika czy migdały są doskonałym źródłem białka, zdrowych tłuszczów i błonnika, stanowiąc sycącą i pożywną przekąskę. Jogurt naturalny z dodatkiem owoców lub miodu to smaczny i niskokaloryczny zamiennik deserów mlecznych, jednocześnie dostarczający cennego białka i probiotyków wspierających zdrowie układu pokarmowego.
Zamienniki niezdrowych przekąsek
Mimo wszystko, warzywa, owoce, orzechy nigdy nie będą smakować tak dobrze jak zaplanowali to twórcy najpopularniejszych łakoci. Portale kulinarne razem z influencerami fitness tworzą coraz więcej przepisów na zamienniki znanych przekąsek , aby choć w części oddać smak.
Znanym sposobem na chrupiący smakołyk jest pieczona ciecierzyca. Jedna porcja dostarcza około 200 kcal, 7 gram biała i tylko 3 gramy tłuszczu! Jest nie tylko smaczna, ale też i zdrowa, dlatego sprawdzi się dla każdego wielbiciela siłowni i sportu. Przyda się także jako dodatek do sałatek i past.
Przepis na pieczoną ciecierzycę
Na początku musimy odcedzić ciecierzycę z wody z puszki lub, jeśli wybierzemy suchą ciecierzycę, powinniśmy ją najpierw namoczyć, a następnie ugotować do miękkości. Gotową do użycia umieszczamy najpierw na ręczniku papierowym, by ją osuszyć , a następnie odłożymy na bok w osobnej miseczce. Dodajemy do niej ulubione przyprawy jak papryka słodka czy ostra, pieprz cayenne, chilli, czosnek granulowany, sól, ale są to osobiste preferencje. Na koniec skraplamy wszystko jedną łyżką oliwy lub oleju roślinnego i mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200-205 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Ciecierzycę wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i rozkładamy tak, aby kulki się nie stykały. Całość pieczemy przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu ciecierzyca jest gotowa i chrupiąca!