Stworzono ranking najzdrowszych warzyw i owoców. Mają ogromne znaczenie dla szczupłej sylwetki
Amerykańska organizacja postanowiła sporządzić ranking najzdrowszych warzyw i owoców. Okazuje się, że ich wybory wcale nie były oczywiste. Może się wydawać, że dary natury, które polecają nam dietetycy, wcale nie są tym, co dla nas najlepsze! Co powinno znaleźć się na talerzu? Te produkty mają wpływ na sylwetkę i zdrowie.
Najzdrowsze warzywa i owoce. Które uchodzą za źródło witamin?
Po wpisaniu w wyszukiwarce internetowej hasła “najzdrowsze owoce i warzywa” pojawia nam się lista tych produktów, które zawierają najwięcej witamin. Znajdziemy tam m.in. paprykę, brokuły, jarmuż, dynię, czosnek, bakłażana i buraki. Zdaniem internetowych ekspertów, posiadają też liczne pokłady kwasu foliowego, potasu i błonnika i bezwzględnie powinny pojawić się w diecie każdej osoby. Jeśli chodzi o owoce, wymieniane są np. jabłka, ale też oczywiście cytryny, jako źródło witaminy C. Jaka jest prawda?
Najzdrowsze warzywo według amerykańskiej organizacji
Amerykańska organizacja Centers for Disease Control and Prevention ogłosiła, że najzdrowszym ich zdaniem warzywem jest… rukiew wodna. To zdaniem ekspertów warzywo, które może mieć bezpośredni wpływ na zmniejszanie szansy występowania chorób przewlekłych. Przy okazji, to prawdziwa bomba witaminowa! Produkt może występować też pod nazwą “rzeżucha wodna”, a słynie z tego, że ma więcej witaminy C niż cytryna! Ze względu na dużą zawartość błonnika, może też pomagać w utrzymywaniu szczupłej sylwetki.
Na kolejnych miejscach uplasowały się m.in. burak zielony, kapusta pekińska i szpinak.
Najzdrowszy owoc to...? Wynik rankingu zaskakuje
Nie od dziś wiadomo, że nie wszystko jest takie, jakim się wydaje. Zaskakujące mogą być zatem wyniki rankingu dotyczącego owoców. Wyżej wspomniani internauci się nie mylili. Błędnie wskazali wyłącznie… grupę roślin. Najzdrowszym owocem zdaniem specjalistów jest papryka! Zgodnie z zasadami botanicznymi, roślina ta przypisana jest do grona owoców , podobnie jak również bardzo zdrowy pomidor. Oba owoce zawierają ogromną ilość potasu, witaminy C i E , a do tego bogate są w silny antyoksydant - likopen .