[ngg_images source=”galleries” container_ids=”149″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”1″ order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″] Czym jest superfoods i dlaczego warto po nie sięgać? Lista zalet żywności, określanej tym mianem jest naprawdę długa. Algi, czosnek, jakody goji czy quinoa to tylko przykłady jedzenia określanego mianem super. Dlaczego? Przede wszystkim ich dobroczynne składniki są pochodzenia naturalnego i przyczyniają się do walki m.in. z chorobami serca czy cukrzycą. Lista produktów, które spełniają te warunki, jest jednak o wiele dłuższa. Wiemy już czym jest superfoods czy nadal jest to dla nas mgliste pojęcie? Warto przyjrzeć mu się bliżej, ponieważ wywołuje ono niemałe kontrowersje. Środowiska naukowe zwracają uwagę na nadużywanie tego określania, a Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa zakazał wprowadzania na rynek produktów z oznaczeniem superfood, jeżeli nie mają one oświadczenia medycznego, opartego na rzetelnych badaniach naukowych.