Wyszukaj w serwisie
newsy tylko u nas foto telewizja lifestyle quizy
Swiatgwiazd.pl > Gluten

Gluten

gluten
28.07.2018 21:16 Gluten – jak rozpoznać czy szkodzi właśnie Tobie

Gluten jest mieszanką białek, która potrafi mieć bardzo negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Wiele osób zmaga się z nietolerancją glutenu, nie zdając sobie z tego sprawy. Warto diagnozować chorobę, ponieważ może prowadzić do bardzo poważnych zmian w błonie śluzowej jelit. Jak rozpoznać, że gluten szkodzi właśnie tobie? Nietolerancja glutenu, często nazywana jest również celiakią i jest zespołem zaburzonego wchłaniania. Choroba jest uwarunkowana genetycznie i jest w głównej mierze odpowiedzią immunologiczną na gluten, który zawarty jest w pokarmach. Przez reakcję immunologiczną dochodzi do zaniku kosmków jelitowych, które odpowiadają za prawidłowe przyswajanie substancji odżywczych z przyjmowanego pokarmu, a także przerostu krypt. Najczęściej, kiedy osoba cierpiąca na celiakie, wykluczy ze swojej diety gluten, nieprzyjemne objawy choroby ustępują i dochodzi do regeneracji jelit. Jeżeli natomiast gluten wróci do diety, następuje nawrót objawów klinicznych i pojawiają się zmiany w jelitach. Ważne, aby mieć na uwadze, że nietolerancja na gluten może pojawić się w każdym wieku, ale jej obecność jest przez całe życie. Warto zaznaczyć, że śluzówkę jelit najmocniej uszkadzają produkty zbożowe: pszenica, żyto owies oraz jęczmień. Oczywiście szkodliwość zbóż jest zależna od prolamin i struktury, którą zboża posiadają. Najbardziej toksyczna dla osób, które nie tolerują glutenu jest α-gliadyna. A jak poznać, że nasz organizm nie toleruje glutenu?