Ten francuski deser zrobisz w zaledwie 40 min. Przepis jest banalnie prosty, a smak zaskoczy twoich gości
Letnie dni sprzyjają przygotowywaniu delikatnych deserów ze świeżymi owocami. Jeżeli lubisz ucierane ciasta albo uwielbiasz zaskakiwać swoich bliskich fenomenalnymi słodkościami, ten francuski przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Oto, jak przygotować clafoutis z wiśniami!
Czym jest francuskie clafoutis z wiśniami?
Ten deser z pewnością skradnie Twoje serce, nie tylko swoim fenomenalnym smakiem, ale też prostotą i szybkością jego wykonania. Podaje się go z owocami. Najczęściej są to wiśnie, ale spotyka się również inne wersje, w tym na przykład tę z czereśniami. Niektórzy zalecają, aby nie pozbywać się pestek, ponieważ dzięki temu ciasto nabiera migdałowego aromatu.
W konsystencji clafoutis przypomina trochę ciasto naleśnikowe, ale jest o wiele bardziej wilgotne, zbite i puszyste. Można podawać je na ciepło lub odczekać chwilę i zaproponować je jako deser na zimno. Jak przygotować ten kultową francuską słodkość?
Co potrzebujesz do wykonania francuskiego clafoutis z wiśniami?
Aby przygotować idealne na letnie dni francuskie clafoutis z wiśniami, potrzebujesz następujących składników:
- 500 gramów wiśni
- 2 duże jajka
- 100 gramów cukru
- 100 gramów mąki pszennej
- mała szczypta soli
- 175 ml mleka
- 4 łyżki stołowe śmietanki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
- masło do posmarowania formy
- Cukier puder (do posypania ciasta)
Jak przygotować clafoutis z wiśniami? Ten przepis zrobisz w zaledwie 40 minut!
Przygotowanie francuskiego deseru należy rozpocząć od wydrylowania wiśnie. Formę, w której planujesz upiec ciasto, dokładnie wysmaruj masłem, a piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
Ubij jedno jajko i żółtko, dodając do tego cukier w taki sposób, aby uzyskać puszystą pianę. Cały czas ubijając, dodaj do mieszanki sól i mąkę pszenną, a następnie śmietankę 30% oraz ekstrakt, aż do uzyskania gładkiej masy.
Wiśnie wyłożyć do formy i zalać powstałym ciastem. Taki deser wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut aż do zarumienienia się powierzchni clafoutis. Po wyjęciu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Źródło: kwestiasmaku.com