Tłusty Czwartek. Przepis na pyszne wegańskie pączki
Tłusty czwartek coraz bliżej. Jeśli chcielibyście w tym dniu zjeść tradycyjnego pączka, ale z różnych powodów jesteście na diecie pozbawionej mleka czy jajek, mamy dla was coś specjalnego - najlepszy przepis na wegańskie pączki! Jest prosty, nie wymaga skomplikowanych składników, a efekt przerośnie wasze oczekiwania!
Coraz więcej cukierni oferuje wegańskie wypieki, najczęściej są one jednak bardzo drogie, a w Tłusty Czwartek wymagają ustawienia się rano w długiej kolejce przed sklepem. Zdecydowanie lepiej przygotować własne pączki. Ten przepis pozwoli wam cieszyć się pysznymi słodkościami w swoim zaciszu domowym.
Najlepszy, prosty przepis na wegańskie pączki
Pamiętajcie, że przygotowując pączki, zwłaszcza wyrabiając ciasto, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Nagrodą za nią będą doskonałe, aromatyczne, pulchne słodkości z chrupiącą skórką.
Składniki na wegańskie pączki (na około 30-40 niedużych pączków)
1,5 litra oleju (do smażenia)
4 łyżki wódki lub spirytusu
2 łyżki aromatu waniliowego
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki cukru
2/3 szklanki oleju (do ciasta)
2 szklanki mleka sojowego
1 kostka drożdży (100 g)
1 kg mąki pszennej, tortowej
nadzienie: marmolada owocowa
dodatki: cukier puder, lukier, polewa czekoladowa, skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Zrób zaczyn: w misce połącz ze sobą: podgrzane mleko sojowe, pokruszone drożdże i cukier (1 łyżkę). Dodaj 1 łyżkę mąki, wymieszaj składniki dokładnie, po czym odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Dodaj (całą pozostałą) mąkę oraz cukier puder: ważne, by nie wsypać wszystkiego naraz, lecz dodawać stopniowo, sukcesywnie ugniatając ciasto.
Kiedy wszystkie te składniki będą połączone, dodaj lekko podgrzany olej oraz spirytus, cały czas wyrabiając ciasto. Cały proces powinien trwać około 20-25 minut, więc - jeśli masz możliwość - użyj do tego robota kuchennego, miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do pieczenia chleba.
Po ugnieceniu ciasta przykryj je ściereczką, talerzem lub ręcznikiem papierowym i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
Po godzinie przygotuj blat: posyp mąką i ugniataj na nim ciasto jeszcze przez 10 minut, a następnie rozwałkuj na grubość około 1 cm.
Wykrawaj z ciasta kółka - pamiętaj, że ich średnica będzie odpowiadać wielkości pączków po usmażeniu. Do wykrawania możesz użyć foremki, szklanki lub kubka.
Wykrojone krążki ułóż na blacie (pilnuj, by cały czas posypany był mąką, inaczej ciasto przyklei się do jego powierzchni).
Zostaw ciasto do wyrośnięcia na mniej więcej pół godziny do 45 minut.
Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub garnuszku. Aby sprawdzić, czy olej osiągnął właściwą temperaturę, możesz wrzucić do środka kawałeczek ciasta (powinien od razu zacząć smażyć się z donośnym sykiem) lub zastosować metodę polegającą na zanurzeniu w nim drewnianej łyżki - jeśli dookoła niej zbiorą się malutkie bąbelki, temperatura jest odpowiednia.
Odrobinę zmniejsz ogień na kuchence do średniego. Nie smaż jednocześnie więcej niż 3 lub 4 pączki - ich zbyt duża liczba może obniżyć temperaturę oleju, przez co ten wsiąknie w ciasto, które nie wysmaży się odpowiednio.
Każdy pączek powinien smażyć się z każdej strony przez 3 minuty.
Po usmażeniu wyjmij pączki na grubą warstwę ręcznika papierowego (który wchłonie tłuszcz). Po lekkim przestygnięciu możesz je nadziać ulubioną marmoladą (ważne, aby była gęsta) za pomocą szprycy z ostrą końcówką i ozdobić lukrem ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
To już wszystko - twoje własne, wegańskie pączki są gotowe do jedzenia. Smacznego!
Artykuły polecane przez redakcję Świata Gwiazd:
Kawalcowi po koncercie WOŚP puściły nerwy. Cugowski wścieknie się po jego słowach
Ulubienica widzów po niemal 20 latach zniknie z "M jak miłość"? Aktorka przerwała milczenie
Horoskop na pierwszy tydzień lutego. Co zdarzy się w najbliższych dniach?
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat gwiazd i nowinek ze świata show-biznesu koniecznie napisz do nas na adres: [email protected].