Tradycja w nowoczesnym wydaniu. 4 pomysły na wegańską Wielkanoc
Przed nami najważniejszy moment każdych świąt, czyli czas spędzony z rodziną przy obficie zastawionym stole. Mamy kilka propozycji, które urozmaicą dobrze znane potrawy i sprawią, że przeżyjemy wraz z bliskimi smaczną wegańską Wielkanoc.
Już jutro, podczas Wielkanocnego śniadania, zasiądziemy z bliskimi przy stole pełnym tradycyjnych potraw dobrze znanych nam z dziecięcych lat. Wedle pomysłów naszych mam i babć na stole ma być bogato i różnorodnie. Warto jednak zaproponować kilka zmian, które połączą polskie tradycje z nowoczesnym rozsądkiem.
Gdy ze sklepowych półek hurtem znikają jajka, majonez oraz mięso nie trzeba panikować, znamy kilka przepisów, którymi stworzycie tradycyjne Wielkanocne dania bez tych produktów. Korzystając z naszych propozycji, wprowadzicie do domów ciekawe alternatywy, które będą o wiele zdrowsze dla Waszych organizmów oraz samego środowiska.
Wegańska Wielkanoc – 4 proste przepisy
Bezjajeczna pasta z ciecierzycy
Gdy w Wielkanocny poranek zastanawiamy się czym posmarować poświęcony chleb, warto sięgnąć po alternatywę dobrze znanej pasty jajecznej. Przepis jest naprawdę prosty, a smak zaskoczy nawet wymagające podniebienia.
Składniki : 1 puszka ciecierzycy kilka łyżek oleju dodatek mleka roślinnego (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Ciecierzycę odsącz, a następnie przełóż do czystej miski. Całość zmiażdż łyżką, bądź widelcem do uzyskania gładkiej masy, dodając odrobinę oleju, bądź mleka roślinnego, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Na koniec dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku. Szybka pasta zaskoczy domowników unikalnym smakiem
Wegański majonez
Chyba żadne święta nie kojarzą się z tłustym dodatkiem tak jak Wielkanoc. Dodajemy go do kanapek, jajek oraz sałatek co niewłaściwie wpływa na poziom cholesterolu w naszym organizmie. W czasie tegorocznych świąt warto spróbować wegańskiej alternatywy.
Składniki : 50 ml mleka sojowego, niesłodzonego pół łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka musztardy 100 ml delikatnego oleju pół łyżeczki płatków drożdżowych szczypta soli i pieprzu ¼ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie: Do mleka dodaj ocet, i całość porządnie wymieszaj, a następnie zmiksuj z płatkami drożdżowymi oraz musztardą. Przy ciągłych obrotach miksera do masy dodawaj stopniowo olej, aż do powstania jednolitej masy przypominającej konsystencją tradycyjny majonez. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wegański pasztet
Polskie potrawy często mają w zwyczaju wykorzystywanie monstrualnych ilości mięsa, które i tak zostaje po objadaniu w pierwszy dzień świąt. Aby zadbać o dobro zwierzaków w tym roku postawny na wegański odpowiednik pasztetu, który nie wymaga ekstremalnych umiejętności kulinarnych.
Składniki na dwie małe blaszki:
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 100 ml oleju ¾ szklanki zmielonych pestek dyni, wcześniej uprażonych 5 suszonych pomidorów ok. 3 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 3 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki syropu klonowego łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki suszonej pietruszki sól i czarny pieprz
Przygotowanie: Kaszę jaglaną oraz olej zblendować na gładką masę w wysokiej misce, a następnie dodawać pozostałe składniki ciągle miksując do całkowitego połączenia. Blaszki wysmarować olejem i posypać zmielonymi pestkami dynia, a następnie przelać do nich masę, wygładzając ją szpatułką. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić pasztet na około 45-60, aż do nabrania złocistego koloru. Po upieczeniu podawać dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Babka kokosowa z czekoladą
Dla smakoszy słodkości przychodzimy z wegańskim przepisem na najsłynniejsze ciasto pojawiające się na wielkanocnych stołach. Babka króluje podczas świąt i zachwyca niezwykłym smakiem, ale często stanowi ogromne wyzwanie nawet dla wprawionych cukierników. Wegańska wersja tego ciasta ułatwi kulinarne popisy, którymi zaskoczycie bliskich podczas spotkania.
Składniki:
1,5 szklanki mleka kokosowego ok. 4 szklanki mąki pszennej, tradycyjnej lub orkiszowej 4 łyżki wiórków kokosowych 8 g suchych drożdży instant pół szklanki cukru trzcinowego 1/3 szklanki oleju 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, opcjonalnie szczypta soli
Składniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady pół szklanki kokosowego mleka
Przygotowanie: Mleko kokosowe podgrzać na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. W dużej misce wymieszać mąkę, wiórki, cukier, drożdże, sól, ciepłe mleko oraz olej i miksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Formę na babkę wytrzeć olejem i oprószyć bułką tartą, a następnie przełożyć masę do środka. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsca na 40-60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzać piekarnika do 180 stopni i piec ciasto przez 20-40 minut, aż do zarumienienia brzegów.
Po ostygnięciu babki polać ją polewą z rozpuszczonej tabliczki czekolady z mlekiem kokosowym. Całość posypać wiórkami i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Święta do doskonały czas do eksperymentowania w kuchni, dlatego warto w tym roku wyjść z inicjatywą nowoczesnych przepisów, które w łatwy sposób urozmaicą nasze stoły. W wyjątkowym roku warto spróbować zaskoczyć bliskich wegańską Wielkanocą.
Artykuły polecane przez redakcję Świata Gwiazd:
-
Na jaw wyszła prawda o piątym małżeństwie Wiśniewskiego, starał się wszystko ukryć
-
Ogromna tragedia przed świętami, gwiazdor TVP przekazał wstrząsającą wiadomość
-
Okropne, co dzieje się w domu Ewy Szykulskiej. Przekazała wstrząsającą wiadomość tuż przed świętami
Zapraszamy na naszego Instagrama
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat gwiazd i nowinek ze świata show-biznesu koniecznie napisz do nas na adres: redakcja@swiatgwiazd.pl.
Źródło: Elle, Ervegan, Jadłonomia