Wielkanoc: 3 nietypowe przepisy na jajka. W święta też możesz zaszaleć
Wielka Niedziela odbędzie się 31 marca, a na poranek tego dnia potrzebujemy menu pełnego jajek. Jeśli znudziły wam się przepisy przygotowywane od lat, wygraliśmy ciekawe opcje, które urozmaicą każdy posiłek z rodziną.
Jak przygotować jajka na Wielkanoc?
Wielkanoc kojarzy się z tradycyjnymi daniami, choć wcale nie musi. Jajka odgrywają kluczową rolę podczas tego święta, ale zamiast klasycznych można wypróbować parę nietypowych przepisów.
Na wielkanocne śniadanie w Wielką Niedzielę warto wypróbować szakszukę w normalnym wydaniu lub z jajkami na twardo. Na stole z przekąskami zaproponujmy naszym gościom jajka faszerowane , a na obiad spróbujmy nietypowe jajka po szkocku.
Jakie jajka na Wielkanoc?
Nietypowym śniadaniem wielkanocnym będzie z pewnością szakszuka na twardo , do której przygotowania potrzebujecie wielu jajek z waszego koszyczka. Składniki obejmują: jedną cebulę, przecier pomidorowy, oliwę, cukier, ulubione przyprawy, jak sól, pieprz, bazylia, natka pietruszki, starty parmezan i oczywiście sześć jajek.
Na początku należy ugotować jajka na twardo , a później musimy obrać je i pokroić na pół. Cebulę, pokrojoną w kostkę, należy usmażyć, dodać do niej przecier pomidorowy, szczyptę cukru, zioła i przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Danie jest gotowe, gdy połówki jajek polejemy na talerzu sosem i startym parmezanem.
Przepisy na jajka na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado
Do tej ciekawie brzmiącej propozycji potrzebujemy ośmiu ugotowanych na twardo jajek, jednego dojrzałego awokado , pęczek szczypiorku, dwóch łyżek majonezu i jednej łyżki soku z cytryny. Przygotowane na twardo jajka należy obrać, przekroić na pół i wyjąć z nich żółtka. Awokado musimy wydrążyć ze skórki i usunąć pestkę, a następnie rozgnieść widelcem. Skropimy je cytryną , co przedłuży żywotność jego intensywnego koloru. Do awokado dodajemy żółtka, majonez, szczypiorek i mieszamy. Takie nadzienie nałożymy na jajka , a całość możemy doprawić ulubionymi przyprawami.
Jajka po szkocku
Wielkanocne jajka po szkocku to opcja przeznaczona bardziej na danie główne. W kuchni musimy mieć: osiem jajek, jedną cebulę, 10 dag bułki tartej, 30 dag mięsa mielonego, trzy-cztery łyżki mąki, jedną łyżkę ostrej musztardy, przyprawy: sól, pieprz.
Przepis zaczniemy od ugotowania sześciu jajek na twardo, które potem trzeba obrać. Cebulę należy zetrzeć na tarce i zmieszać z mięsem mielonym, trzema łyżkami bułki tartej i jednym surowym jajkiem. Doprawiamy musztardą i solą i pieprzem według uznania. Jajka na twardo obkładamy cienką warstwą masy i dociskamy. Obtaczamy je w mące, ostatnim roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Na głębszej patelni smażymy kule na gorącym tłuszczu po osiem minut. Kiedy będą gotowe, wyjmujemy, odsączamy na ręczniczku kuchennym i zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec możemy je przekroić w pół.