Włoski deser doskonały na święta. Jak zrobić pyszne ciasto orzechowe?
Chcesz zaskoczyć swoich znajomych wyjątkowym smakiem ciasta, które będą wspominać jeszcze przez długi czas po skosztowaniu? Przedstawiamy przepis na niesamowity orzechowy deser, który jest prawdziwą tradycją Włochów podczas świąt Bożego Narodzenia.
Mieszkańcy południowego kraju Europy doskonale znają ten niesamowity aromat i wyrafinowany smak. Nugatowe ciasto, które stale gości na ich stołach podczas grudniowych spotkań, jest czymś, czego koniecznie trzeba spróbować. Tradycja tego deseru sięga aż XIII wieku i do tej pory uznawany jest on za absolutny must have podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Teraz możesz sama przyrządzić ten przysmak.
Idealne włoskie ciasto na grudniowe wieczory
Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste i nie powinno zająć zbyt dużo czasu. Aby rozpocząć proces pieczenia, musisz uzbroić się w odpowiednie składniki. Oto wszystko, czego potrzebujesz do tego wyjątkowego nugatowego ciasta:
Składniki:
-
100 g orzechów nerkowca
-
100 g migdałów w skórce
-
100 g orzechów laskowych
-
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
50 g kandyzowanych wiśni
-
70 g pokrojonych suszonych fig
-
50 g pokrojonych suszonych daktyli
-
łyżeczka cynamonu
-
łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu
-
pół łyżeczki zmielonych goździków
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
50 przesianej mąki pszennej
-
2 łyżki cukru waniliowego
-
150 g brązowego cukru
-
130 g miodu
-
40 g masła
Jak przygotować zimowe ciasto prosto z Włoch?
Proces pieczenia powinniśmy zacząć od wyłożenia blachy papierem ryżowym oraz papierem do pieczenia. Najlepiej tutaj sprawdzi się ten z odpinanymi bokami. W niewielkim garnuszku zaczynamy gotować miód, masło oraz cukier. Cały czas utrzymujemy niewielki ogień i pilnujemy, dopóki nasze składniki nie roztopią się całkowicie. Następnie wszystko dokładnie przyprawiamy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na przygotowaną formę wykładamy kandyzowane owoce, bakalie oraz orzechy, które wcześniej mieszamy z mąką. Uzyskaną mieszaninę zalewamy powstałą w garnku masą. Całość pieczemy w około 160 stopniach Celsjusza przez około 45 minut. Potem możesz rozkoszować się niesamowitym włoskim smakiem nugatu.
Artykuły polecane przez redakcję Świata Gwiazd:
Zapraszamy na naszego Instagrama
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat gwiazd i nowinek ze świata show-biznesu koniecznie napisz do nas na adres: redakcja@swiatgwiazd.pl.