Swiatgwiazd.pl Lifestyle Co jeść jesienią i zimą, żeby mieć dobre samopoczucie? Przedstawiamy żelazne zasady
Co jeść zimą i jesienią, aby mieć dobre samopoczucie?, fot. Canva

Co jeść jesienią i zimą, żeby mieć dobre samopoczucie? Przedstawiamy żelazne zasady

9 listopada 2023
Autor tekstu: Martyna Pałka

Przed nami coraz więcej chłodnych jesiennych dni, które niemal natychmiast zamienią się w mroźną zimę. W tym okresie szczególnie powinniśmy pamiętać o swoim zdrowiu i odporności, od których zależy nasze dobre samopoczucie. Co jeść, aby być zdrowym i nie odczuwać jesiennej chandry?

Co jeść jesienią i zimą, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem?

Podczas trwającej jesieni i rozpoczynającej się zimy bardziej niż zwykle narażeni jesteśmy na działanie bakterii i drobnoustrojów, które mogą wpływać na nasze gorsze samopoczucie. To wszystko spowodowane jest również niską temperaturą, częstymi opadami i dużą wilgotnością powietrza.

I choć wielu z nas nie widzi innego rozwiązania niż zakopanie się w ciepłym kocu i włączenie ulubionego serialu na Netflixie, istnieje kilka sposobów na utrzymanie dobrego samopoczucia jesienią i zimą. Kluczem do sukcesu jest dobra dieta, która jest wzbogacona o ważne dla nas składniki odżywcze i witaminy.

Zadbaj o zdrowie i smukłą sylwetkę z zasadą 9-5-2-1-0. Na czym polega i w czym tkwi jej sekret?

Te produkty pomogą Ci cieszyć się dobrym samopoczuciem zimą!

Jednym z najważniejszych punktów dobrego odżywiania, który zapewni Ci odpowiedni poziom siły i energii jesienią oraz zimą, jest dobra suplementacja niezbędnych witamin i minerałów. Dotyczy to zwłaszcza witaminy D, która zadba o nasze zdrowie - nie tylko wesprze nasze kości, ale też poprawi naszą odporność.

Jeżeli więc zdarza Ci się chorować na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia, koniecznie wzbogać swoją dietę o produkty bogate w witaminę D, takie jak ryby, tran, czy nabiale.

Co warto zmienić w swojej diecie zimą i jesienią?

Kolejną witaminą, o której suplementacji nie można zapominać w okresie jesienno-zimowym, jest witamina C, którą można znaleźć w wielu owocach cytrusowych, żurawinie oraz brokułach i kalafiorach. To właśnie ona ma zbawienny wpływ na naszą odporność, a także reguluje poziom cukru we krwi i obniża jej ciśnienie.

Dodatkowo pełni funkcję utleniacza i pomaga nam chronić organizm przed wolnymi rodnikami oraz zmniejsza uszkodzenia komórek, powstałe w wyniku ich starzenia się. W jesień i zimę szczególnie dobrym rozwiązaniem jest jedzenie sezonowych owoców cytrusowych, takich jak mandarynki, pomarańcze, czy grejpfrut y, a także włączenie do jadłospisu takich warzyw, jak natka pietruszki, brokuły, dynia lub burak.

Naturalny koktajl wspomagający odporność. Wystarczą tylko cztery składniki! Zdumiewające działanie i pyszny smak
Zanurz w tym zimowe swetry, a będą miękkie, jak nigdy wcześniej. Z tych sposobów korzystały nasze babcie
Tagi: zdrowie
Obserwuj nas w
autor
Martyna Pałka

Optymistka z mnóstwem pomysłów i masą pozytywnej energii. Z wykształcenia absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie Jagiellońskim. Z zaciekawieniem śledzę wszystkie wydarzenia na świecie i w mediach społecznościowych. Interesuję się psychologią, radiem, muzyką i zdrowym odżywianiem.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@swiatgwiazd.pl
newsy tylko u nas foto telewizja lifestyle quizy