Co jeść jesienią i zimą, żeby mieć dobre samopoczucie? Przedstawiamy żelazne zasady
Przed nami coraz więcej chłodnych jesiennych dni, które niemal natychmiast zamienią się w mroźną zimę. W tym okresie szczególnie powinniśmy pamiętać o swoim zdrowiu i odporności, od których zależy nasze dobre samopoczucie. Co jeść, aby być zdrowym i nie odczuwać jesiennej chandry?
Co jeść jesienią i zimą, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem?
Podczas trwającej jesieni i rozpoczynającej się zimy bardziej niż zwykle narażeni jesteśmy na działanie bakterii i drobnoustrojów, które mogą wpływać na nasze gorsze samopoczucie. To wszystko spowodowane jest również niską temperaturą, częstymi opadami i dużą wilgotnością powietrza.
I choć wielu z nas nie widzi innego rozwiązania niż zakopanie się w ciepłym kocu i włączenie ulubionego serialu na Netflixie, istnieje kilka sposobów na utrzymanie dobrego samopoczucia jesienią i zimą. Kluczem do sukcesu jest dobra dieta, która jest wzbogacona o ważne dla nas składniki odżywcze i witaminy.
Te produkty pomogą Ci cieszyć się dobrym samopoczuciem zimą!
Jednym z najważniejszych punktów dobrego odżywiania, który zapewni Ci odpowiedni poziom siły i energii jesienią oraz zimą, jest dobra suplementacja niezbędnych witamin i minerałów. Dotyczy to zwłaszcza witaminy D, która zadba o nasze zdrowie - nie tylko wesprze nasze kości, ale też poprawi naszą odporność.
Jeżeli więc zdarza Ci się chorować na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia, koniecznie wzbogać swoją dietę o produkty bogate w witaminę D, takie jak ryby, tran, czy nabiale.
Co warto zmienić w swojej diecie zimą i jesienią?
Kolejną witaminą, o której suplementacji nie można zapominać w okresie jesienno-zimowym, jest witamina C, którą można znaleźć w wielu owocach cytrusowych, żurawinie oraz brokułach i kalafiorach. To właśnie ona ma zbawienny wpływ na naszą odporność, a także reguluje poziom cukru we krwi i obniża jej ciśnienie.
Dodatkowo pełni funkcję utleniacza i pomaga nam chronić organizm przed wolnymi rodnikami oraz zmniejsza uszkodzenia komórek, powstałe w wyniku ich starzenia się. W jesień i zimę szczególnie dobrym rozwiązaniem jest jedzenie sezonowych owoców cytrusowych, takich jak mandarynki, pomarańcze, czy grejpfrut y, a także włączenie do jadłospisu takich warzyw, jak natka pietruszki, brokuły, dynia lub burak.