Czy wiesz, że krówki nie muszą tuczyć? Dietetyczka podzieliła się zdrowym przepisem na ten przepyszny deser
Podczas diety najbardziej tęskni się za słodyczami. To one są źródłem dużej ilości cukru, a co za tym idzie, również kalorii. Okazuje się, że pojawia się coraz więcej smakołyków, które można uznać za wersje fit. Te krówki to absolutny hit, a za przepis odpowiada dietetyczka kliniczna. Jest on zatem odpowiednio zbilansowany, a przy okazji niezwykle prosty do wykonania.
Słodycze, które lubią wszyscy, czyli krówki
Krówki to jedne z ulubionych słodyczy , zarówno młodszych, jak i starszych. Nic w tym dziwnego, mają bowiem różnorodną, przyjemną dla podniebienia konsystencję. Do tego są słodkie i rozpływają się w ustach.
Do wyboru są dwie wersje ciągnące i te chrupkie. Wszystko zależy od naszych preferencji. Minusem tych samkołyków jest jednak wysoka kaloryczność i duża zawartość cukru.
Fit krówki dla dbających o linię
Okazuje się, że jest na to sposób. Przepis na przepyszne krówki zdradziła dietetyczka kliniczna , która również przepada za słodkościami. Ponadto zrobiła je z zaledwie 4 składników , a jedna porcja ma tylko 110 kcal. Do zrobienia domowej krówki potrzebować będziesz:
- 60 g banana,
- 25 g miodu,
- 170 g masła orzechowego,
- 110 g oleju kokosowego.
Zadbaj także o blender, blaszkę, a także papier do pieczenia. Oto jak zrobić krówki w wersji fit.
Jakie wartości odżywcze mają fit krówki?
Trzeba zacząć od rozpuszczenia oleju kokosowego. Następnie dodajemy do niego miód, masło orzechowe i banana (najlepiej dojrzałego). Wszystkie składniki trzeba dokładnie zblendować. Małą formę do pieczenia wyłóż papierem i wlej zawartość miski do środka. Na koniec włóż blaszkę do zamrażarki na około 1 godzinę.
1 kostka deseru ma 110 kcal. W takiej porcji znajduje się 2 g białka, 3 g węglowodanów i 10 g tłuszczów. Indeks glikemiczny w przypadku fit krówek to 2,3.