Ekspert ocenił dietę Kingi Rusin. Zdradził, w jaki sposób schudła 20 kg
Wiele osób zachwyca się dziś figurą, jaką ma Kinga Rusin. Dziennikarka obchodziła ostatnio 52. urodziny, a sylwetki mogłaby jej pozazdrościć niejedna dwudziestolatka. Zrzucenie wagi nie przyszło jej jednak łatwo, a o szczegółach opowiedział właśnie ekspert dietetyki.
Sama o sobie pisze, że „dziesięć lat temu wyglądała znacznie gorzej”. Udało się jej jednak zapanować nad wyglądem i to pomimo poważnej choroby, która dodatkowo utrudnia zrzucanie kilogramów.
Choroba Kingi Rusin utrudnia zrzucenie wagi
Rusin jest mamą dwóch córek. Po obu ciążach zmagała się z nadmiarowymi kilogramami. Sytuacji nie ułatwiał jej też fakt, że choruje na Hashimoto. Ta autoimmunologiczna przypadłość ma wiele konsekwencji, a jedną z nich są problemy z utrzymaniem odpowiedniej wagi.
Kiedy dziennikarka dowiedziała się o swoim schorzeniu, musiała wprowadzić wiele zmian w diecie i stylu życia. Na szczęście uwielbia aktywność fizyczną: jazdę konną, narty, bieganie i surfowanie. Kluczowe było jednak wyeliminowanie kilku produktów żywieniowych.
Dietetyk kliniczny szczerze o diecie Kingi Rusin
– Niektórzy uważają, że jestem dobrym przykładem na to, że pomimo upływu lat można mieć dobrą figurę i skórę w naprawdę niezłej kondycj i. 10 lat temu wyglądałam znacznie gorzej – napisała jakiś czas temu w mediach społecznościowych Rusin.
Teraz o nowych nawykach żywieniowych dziennikarki wypowiedział się doktor dietetyki Michał Wrzosek, dietetyk kliniczny i sportowy. Sam stworzył autorską metodę Respo, jest pedagogiem na SGGW oraz autorem książki „Projekt: Zdrowe Życie”. Często gości też w telewizji jako ekspert żywienia i zdrowego trybu życia.
„Kinga to kolejna gwiazda, która schudła mądrze” ocenia ekspert
– Jak Rusin schudła dwadzieścia kilogramów? Jako dietetyk kliniczny jestem dumny, Kinga to kolejna gwiazda, która schudła mądrze i nie promuje niezdrowych diet głodówkowych – ocenia doktor Wrzosek.
„Kinga choruje na Hashimoto, a to może utrudniać odchudzanie” zaznacza ekspert, po czym opisuje, jak wygląda jej dieta.
– Nie pije mleka krowiego, nie je masła i żadnych produktów odzwierzęcych. Ale jej dieta jest dobrze zbilansowana, bo białko zwierzęce zastępuje białkiem roślinnym : nasionami roślin strączkowych. Ogranicza cukier, i dobrze, bo jego nadmiar powoduje nasilenie stanu zapalnego. I najważniejsza zasada: je dużo warzyw, owoców i pije dużo wody – mówi dietetyk.
Zobacz film i zdjęcia: