Idealny jesienny deser? Mamy przepis! Smakuje jak pumpkin spce latte i ma mało kalorii
Jesień niesie ze sobą masę skojarzeń. Obok ciepłych swetrów i gorącej czekolady przynosi na myśl ukochaną przez internautów pumpkin spice latte, która już teraz bije rekordy popularności. Przedstawiamy prosty i szybki przepis na kawę, która pysznie smakuje i ma naprawdę mało kalorii.
Przedstawiamy jesienny przepis na pumpkin spice latte
Jesień rozgościła się już na dobre. Nic więc dziwnego, że każdy z nas stara się w jakiś sposób przetrwać coraz chłodniejsze wieczory oraz urozmaicić je za pomocą pysznych i aromatycznych przekąsek. Jedną z nich jest bez wątpienia pumpkin spice latte, która jest niekwestionowana królową tego sezonu.
Przedstawiamy szybki przepis na niskokaloryczną wersję tego napoju - keto pumpkin spice latte , który nie tylko niesamowicie smakuje, ale też nie zawiera cukru i zbędnych kalorii. Co więcej, idealnie nadaje się dla wszystkich przestrzegających diety ketogenicznej, ale nie tylko.
Niskokaloryczna pumpkin spice latte hitem tej jesieni
Keto pumpkin spice latte to idealna opcja dla wszystkich łasuchów, którzy jednocześnie próbują ograniczać cukier i nadmiar węglowodanów. Nie tylko wyjątkowo smakuje, ale też jest o wiele lżejsza i delikatniejsza niż wersja znana z kultowych kawiarni.
Ten aromatyczny napój sprawdzi się podczas chłodnych jesiennych wieczorów, a jego największą zaletą jest obniżona zawartość cukru , która w żaden sposób nie wpływa na pogorszenie jego słodkiego smaku. Jest to więc świetna alternatywa dla osób zmagających się z cukrzycą lub insulinoopornością. Jak przygotować ten kultowy napój?
Jak przygotować niskokaloryczne keto pumpkin spice latte?
Do przygotowania tego wyjątkowego napoju potrzebujesz następujących składników:
- 150 ml niesłodzonego zagęszczonego mleka,
- 200 g pieczonej dyni,
- 300 ml gorącej kawy americano,
- 100 ml wody,
- 100 g mascarpone,
- opcjonalnie: 20 g erytrolu lub dowolny keto słodzik,
- przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru w proszku, szczypta gałki muszkatołowej, mała szczypta chili, szczypta kardamonu lub: łyżeczka przyprawy do piernika z dobrym składem.
Przygotowania rozpocznij od nalania zagęszczonego mleka do dużego rondla. Dodaj do niego erytrytol, przyprawy oraz purée z dyni. Całość stopniowo podgrzewaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się mleka. W tym czasie regularnie mieszaj całość.
Następnie do kielichowego blendera wlej całą mieszankę i dodaj do niej wodę oraz świeżo zaparzoną kawę. Do tak powstałej mikstury dodaj mascarpone i blenduj wszystko, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak powstałe keto pumpkin spice latte możesz już podawać swoim gościom!
Źródło: polki.pl