Jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni? Są na to 3 skuteczne sposoby
Mole spożywcze mogą zamieszkać nawet w najbardziej zadbanej kuchni. Ich pojawienie się nie jest bowiem równoznaczne z brudem czy kurzem. Warto wiedzieć, skąd się biorą, ponieważ mogą nawiedzić również twoją kuchnię. Istnieje kilka sprawdzonych sposobów, które pomogą ci pozbyć się tych nieproszonych gości. Wystarczy wykorzystać domowe produkty, aby na długo zapomnieć o molach spożywczych.
Skąd biorą się w kuchni mole spożywcze?
Mole spożywcze z reguły przynosimy do domu wraz z produktami takimi jak ryż, mąk, makarony czy kasza. Larwy tych owadów kryją się w produktach mącznych i na nich żerują. Zatem ich przybycie do naszego domu to sytuacja losowa.
W sklepie ciężko jest zauważyć, czy wewnątrz znajdują się insekty. Produkty spożywcze są z reguły zamknięte w nieprzeźroczyste opakowania. Warto jednak po przyniesieniu ich do domu dokładnie obejrzeć każdą torebkę z ryżem. Przy odrobinie szczęścia można zauważyć już rozwinięte mole. Gorzej jest w przypadku larw, które mają praktycznie niewidoczną formę.
Jak walczyć z molami spożywyczmi?
Pozbycie się moli spożywczych nie należy do łatwych zadań. Zazwyczaj wymagane jest wyrzucenie wszystkich produktów spożywczych, które znalazły się w szafce wraz z molami. Mogą one bowiem złożyć jaja nawet w zapieczętowanej mące.
Gruntowne czyszczenie to podstawa. Nie wystarczy jednak tylko raz umyć wnętrze szafki mocnym detergentem. Środki chemiczne ponadto nie są bezpieczne dla zdrowia, warto zatem wykorzystać domowe skuteczne sposoby na walkę z tymi robakami.
Czy da się skutecznie pozbyć moli spożywczych?
Pierwszy sposób wymaga wykorzystania octu jabłkowego lub wina. Płyn należy przelać do niewielkiej miseczki i odstawić na parapet. Aromat wina zwabi mole, a pułapka, do której się dostaną, okaże się drogą bez wyjścia.
Możesz również wykorzystać goździki i cynamon . To aromatyczne przyprawy, które trzeba umieścić w szafce z produktami spożywczymi, co skutecznie odstraszy mole.
Warto mieć również na uwadze, że mole mogą bez problemu przegryźć się przez papier , zatem przechowywanie w szklanych lub plastikowych, szczelnie zamkniętych pojemnikach to bardzo ważna kwestia. Gdy robaczki pojawią się w twojej kuchni, należy wykonać miksturę z octu, soku z cytryny i ciepłej wody . Takim roztworem umyj szafkę bardzo dokładnie. Nie dość, że pozbędziesz się larw, to mole odstraszone zapachem, będą omijać to miejsce szerokim łukiem.