Kawa z cytryną? Tak! Jest idealna na migrenę, ale są też inne dodatki, które czynią cuda
Przedstawiamy dodatki do kawy, które wzmocnią jej prozdrowotne działania. Szczególnie warto zwrócić uwagę na czarny napój w połączeniu z cytryną.
Kawa w liczbach
Co roku produkuje się na świecie 10 milionów ton kawy, a plantacje jej liczą ponad 10 milionów hektarów.
Rocznie mieszkańcy świata wypijają aż 40 miliardów filiżanek kawy. Najwięcej tego napoju pije się w Finlandii, bo 13 kg rocznie, a średnia europejska to 4,7 kg. Statystycznie Europejczyk pije 4 kawy dzienni, a rocznie 160 litrów. W Islandii obywatele mają zapewnioną kawę… za darmo. Na stacjach benzynowych, w restauracjach, a nawet przy wejściach do supermarketów mogą zabrać ze sobą kubek przelewowej kawy w gratisie.
Polacy mocno zaniżają europejską średnią, bo co roku spożywamy około 3,5 kilogramów kawy na głowę.
10 zdrowotnych właściwości kawy:
1. Obniża stres.
2. Poprawia potencję.
3. Poprawia krążenie krwi.
4. Broni przed chorobami nowotworowymi.
5. Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.
6. Pomniejsza szansę zachorowania na depresję.
7. Obrania przed zachorowaniem na Parkinsona.
8. Chroni przed promieniowaniem UV.
9. Przyśpiesza przemianę materii.
10. Ma wiele antyoksydantów.
Kawa z dodatkami: cytryna, kurkuma, kardamon
Kawę można urozmaicać różnymi dodatkami, aby wzbogacić jej właściwości prozdrowotne.
W Indiach popularna jest bardzo kawa z kurkumą, która zawiera ogrom antyoksydantów i działa przeciwzapalnie. Ale co jeszcze można dodać do kawy?
Ostatnio na swoim Instagramie podzieliła się swoimi przepisami na kawę znana lekarka Magdalena Cubała.
Poleciła dodać do kawy cytrynę, bo taka mieszanka jest świetnym lekarstwem na migrenę. Kofeina w połączeniu z cytryną rozluźnia naczynia mózgowe.
Kolejnym przepisem polecanym przez lekarkę jest kawa z kardamonem – taka, jaką pije się na Bliskim Wschodzie. Kardamon działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz wspomaga trawienie, a przy okazji pięknie pachnie.
Doktor Cubała odpowiedziała też na często zadawane pytanie, czy kawę należy słodzić. Jak twierdzi doktorka, troszkę cukru wspomaga pracę mózgu, więc odrobina słodyczy jest wskazana. Jednak jak ze wszystkim w życiu, tak i z cukrem należy zachować umiar.
Pamiętajmy, że kawa powinna być czarna. Napoje kawowe z bitą śmietaną, syropami smakowymi i innymi dodatkami nie wpływają już tak korzystnie na nasze zdrowie.