Kiedy jemy mandarynki wszyscy popełniamy wielki błąd. Chodzi o skórkę
Mandarynki w sezonie okołoświątecznym są chyba najchętniej wybieranym przez nas wszystkich owocem. Nawet jeśli chętnie się nimi zajadasz, bardzo prawdopodobne jest, że o ogóle ich nie doceniasz. Jedząc je, popełniasz najprawdopodobniej wielki błąd! Następnym razem kiedy będziesz zajadać się tymi przepysznymi owocami, zwróć uwagę na to, co robisz ze skórką – nie wyrzucaj jej po prostu do kosza!
Sezon jesienno-zimowy to sezon na cytrusy. W naszych domach z pewnością mnóstwo jest wówczas pomarańczy i mandarynek. I chociaż to te pierwsze mogą w pierwszym odruchu wydawać nam się zdrowsze, to mandarynki są pełne witamin. Co więcej, ich skórka ma dużo więcej zastosowań, niż pewnie wam się wydaje. Poświęćcie jej następnym razem więcej uwagi! Dlaczego? Już odpowiadamy!
Skórka od mandarynki to samo zdrowie
Zazwyczaj obieramy je i nie przejmujemy się skórką, traktując ją jako zbędny odpad. To błąd! Chociaż owszem, może być spryskana chemikaliami, odpowiednio wyszorowana będzie bardzo zdrowa.
Syrop dla każdego
Skórka mandarynki będzie bardzo istotnym składnikiem prostego, ale niezwykle skutecznego składniku syropu przeciwkaszlowego i przeciwbólowego, w pełni bezpiecznego dla najmłodszych. Żeby go zrobić, wyszorowaną skórkę trzeba zetrzeć na tarce, zasypać cukrem i odstawić na kilka dni. Dla lepszego efektu można dodać startego imbiru a cukier zamienić na miód. Pić łyżeczkę syropu dziennie.
Nalewka ze skórki mandarynki
Dla dorosłych, którzy chcą być pewni, że pierwsze objawy choroby szybko odejdą w niepamięć, najlepiej sprawdzi się nalewka. Przygotowuje się ją bardzo podobnie do syropu. 50 gramów startej skórki mandarynki zalać 200 ml 40-procentowego alkoholu. Ostawić na tydzień, a po tym czasie — pić łyżeczkę dziennie.
Mandarynki dobre na wszystko
Wysoka zawartość witamin A i C świetnie działają na poprawę kondycji stanu cery oraz oczu, ta druga odpowiedzialna jest natomiast za poprawę naszej odporności, dobrze więc jeść je szczególnie w tym okresie, kiedy o chorobę nietrudno. Według badań Leicester School of Pharmacy, związki zawarte w ich skórkach mają potencjał w walce z komórkami nowotworowymi.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Okazuje się, że skórka mandarynki ma mnóstwo zdrowotnych właściwości.
Te owoce dobrze jest jeść w sezonie.
Dobre na oczy, skórę i odporność, a może również przydatne w leczeniu raka.
ZOBACZ TEŻ:
- Sklep w Niemczech wpadł na oburzający pomysł. Interweniowała polska ambasada w Berlinie
- Najbardziej złośliwe znaki zodiaku. Nie chcesz zaleźć im za skórę
- Dziewczyna była obiektem drwin. Lekarze amputowali jej nogę i przyszyli ją tyłem na przód
- Tata za karę przejął Instagrama córki. Teraz jest bardziej popularny od niej
- Wszyscy patrzyli tylko na prześwitującą kreację 29-letniej żony 69-letniego Apoloniusza Tajnera
źródła: parenting.pl, mamadu.pl