Masz problem z dopasowaniem papieru do foremki? Te 2 proste sposoby odmienią twoje pieczenie
Dopasowanie papieru do foremki może wydawać się z pozoru proste, jednak wcale takie nie jest. Szczególnie jeśli zależy nam na tym, aby ciasto wyszło perfekcyjnie. Akurat przed świętami podamy wam dwa proste triki, które kompletnie odmienią wasze pieczenie i znacząco je przyspieszą. Oto co wystarczy zrobić.
Co zrobić, aby ciasto nie przywierało do blaszki?
Ciasto ma to do siebie, że podczas pieczenia przywiera to blaszki czy naczynia, w którym się znajduje. Po obórce termicznej trudno jest później coś z tym zrobić. Dlatego tak ważne jest zabezpieczenie wnętrza pojemnika w odpowiedni sposób.
Niegdyś stosowało się masło i bułkę tartą , która niestety przyczepiała się do ciasta, nierzadko zmieniając lekko jego smak. Teraz nagminnie wykorzystuje się papier do pieczenia . To prosta, łatwa i szybka metoda, trzeba tylko uważać na to, aby nie wystawał on zanadto poza blaszkę, Do tego równomierne umieszczenie go w pojemniku może okazać się dosyć trudne. Pokażemy ci, jak to zrobić.
Jak ułożyć papier do pieczenia w foremce?
Warto wspomnieć, że papier do pieczenia , mimo tego, że ma raczej cienką strukturę, jest dosyć sztywny i śliski, to utrudnia ułożenie go w blaszce, szczególnie tej o niewielkiej powierzchni.
Można to sobie jednak znacząco ułatwić. Wystarczy bowiem zwilżyć papier i dopiero wtedy ułożyć go w blaszce. Dzięki temu idealnie wpasuje się w każde załamanie , a dodatkowo można go wygodnie dociąć w odpowiednich miejscach. Odczekaj, aż papier wyschnie i możesz umieścić w nim surowe ciasto. Proste prawda?
Sposób numer 2 odmieni twoje pieczenie
Warto także poznać drugie rozwiązanie i wybrać to, które faktycznie będzie dla nas łatwiejsze. Druga wersja nie wymaga wykorzystania wody. Wystarczy przekręcić foremkę do góry nogami i nałożyć na nią papier. Następnie zaznacz ołówkiem wszystkie załamania. Za pomocą nożyczek usuń zbędny papier i gotowe.
Co ważne, idealnie dopasowana warstwa ochronna w cieście pozwoli na prosty transport smakołyków. Po wyjęciu z blaszki można je wygodnie owinąć folią i gotowe.