Polacy pokochali ich za programy kulinarne. Mało kto wie, że dorobili się fortuny.
Prowadzą programy telewizyjne, są właścicielami restauracji i występują w reklamach znanych marek. Gwiazdy kulinarnych programów mogą pochwalić się niezłym majątkiem. Jedni otrzymywali kilkadziesiąt tysięcy złotych za edycję, a drudzy nawet kilkaset tysięcy. Magda Gessler, Robert Makłowicz czy Wojciech Modest Amaro, kto z nich znalazł się na podium?
Programy kulinarne nie tracą na popularności. Zdradzimy, ile zarobili prowadzący oraz jurorzy słynnych telewizyjnych show.
Ile zarobiła Magda Gessler w TVN?
Gdy myślimy o gwiazdach z kulinarnych programów, jedno z pierwszych nazwisk, które przychodzi nam na myśl to Magda Gessler . Właścicielka kilkunastu restauracji zasłynęła dzięki programowi "Kuchenne rewolucje" w którym dała się poznać jako bezkompromisowa i charakterna profesjonalistka. Dwa lata później została jedną z prowadzących program "Master Chef".
Jej bezpośredniość w telewizyjnych show przyciąga przed telewizory miliony widzów. 69-latka za prowadzenie programów na kanale TVN ma otrzymywać minimum 600 tysięcy rocznie . Zysk przynoszą jej również własne restauracje oraz wydane książki m.in. "Schronisko smaków", "Kuchnia moja pasja" czy "Wielkanoc ze smakiem".
Ile zarobił Robert Makłowicz za prowadzenie programów?
W latach 80. i 90. Robert Makłowicz przybywał za granicą i to właśnie wtedy odkrył swój kierunek zawodowy. Pierwsze kroki stawiał jako publicysta w "Gazecie Wyborczej" , następnie pisał felietony dla "Newsweeka" czy "Wprost".
W Telewizji Polskiej prowadził w wiele programów kulinarnych m.in. "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza", Makłowicz w podróży" czy "Makłowicz w Polsce". Obecnie prowadzi własny kanał na YouTubie, który ma ponad pół miliona subskrybentów.
59-latek nawiązuje współprace reklamowe z wieloma firmami m.in. z producentami artykułów spożywczych, właścicielami sieci komórkowych czy banków. Na stacji BP są również dostępne hot-dogi według jego przepisu. Media donoszą, że otrzymuje 350 tysięcy za jeden kontrakt.
Ile zarobił Wojciech Modest Amaro za prowadzenie programu?
W tyle nie można pozostawić byłego prowadzącego show "Hell's Kitchen Polska" oraz jurora "Top Chef". Wojciech Modest Amaro to nie tylko wybitny kucharz, ale również właściciel pierwszej w Polsce restauracji z gwiazdką Michelin. Wydał również kilka książek m.in. "Natura kuchni polskiej" czy "Kuchnię polską XXI wiek".
Podobno za prowadzenie każdej edycji programu dostał minimum 50 tysięcy złotych. Dziś jednak nie jest już aż tak obecny w show-biznesie. Kucharz zajmuję się działalnością charytatywną i dużo mówi o swojej wierze w Boga.
– Nie tęsknię za dawnym szumem, nie wypłakuję w rękaw, nie wzdycham za przeszłością. Idę do swojej izdebki, a właściwie kaplicy i w spokoju się modlę. Nie sterczę na rogatkach, nie wymachuję różańcami, żeby wszyscy mnie widzieli. Realizuję apostolskie wezwanie i zostawiam słuchającym wolność wyboru – powiedział kucharz dla "Gazety Wyborczej".
Źródło: pomponik.pl/styl.fm/onet.pl/ksiazki.wp.pl