Rozgrzewający napar z imbiru. Z nim przetrwasz jesień i zimę bez przeziębienia
W sezonie jesiennym i zimowym warto o siebie zadbać. Napar z imbiru jest naturalnym środkiem, który poprawia odporność, działa rozgrzewająco i pomaga w zwalczaniu infekcji. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, a dodatki mogą sprawić, że napój będzie nie tylko zdrowy, ale również smaczny.
Napar z imbiru - właściwości i działanie
Imbir znany jest jako środek wspomagający leczenie, a także poprawiający odporność. Korzeń imbiru wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wykrztuśne . Dodatkowo obniża gorączkę i działa przeciwbólowo . Jeśli cierpimy na kaszel czy ból gardła, warto wspomagać się herbatą z dodatkiem imbiru czy też naparem z korzenia.
Imbir jest rośliną prozdrowotną, dlatego warto wdrożyć ją do codziennej diety. Korzystnie wpływa na procesy trawienne, pomaga zwalczyć wzdęcia i pomaga na obrzęki. Pomaga także podczas migreny czy bóli miesiączkowych, a wszystko dzięki właściwościom przeciwbólowym. Działa również odkażająco, więc sprawdzi się w zachowaniu higieny jamy ustnej.
Przepis na napar z imbiru
Napar
z imbiru śmiało możemy pić, jeśli zmagamy się z takimi dolegliwościami, jak: zapalenie płuc, choroba lokomocyjna, opuchlizna, zapalenie oskrzeli, uporczywy kaszel, ból gardła, nieświeży oddech czy wymioty i nudności. Jak go przyrządzić?
Wykonanie naparu z imbiru jest banalnie proste. Wystarczy pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce około 3 centymetrów korzenia imbiru, a następnie zalać go wodą. Kluczowa jest jednak temperatura wody użyta do naparu. Nie może być wrząca, a
idealną temperaturą jest 50-60 stopni Celsjusza.
Kolejno należy przykryć naczynie z zalanym imbirem i odczekać około 10 minut. Napar najlepiej pić ciepły, ale nie gorący.
Dodatki do naparu z imbiru
Imbir ma dosyć specyficzny smak i zapewne nie każdy go polubi. Dodatki mogą sprawić, że będziemy kosztować go z zachwytem. Jeśli mamy ochotę na słodki napój, warto do naparu dodać miodu . Świetnie sprawdzą się również owoce, cytryna lub wyciśnięte z nich soki.
Osobom, które cenią sobie nieco ostrzejsze smaki, poleca się dodanie cynamonu, laski wanilii, szczyptę pieprzu cayenne, kurkumy czy innych ulubionych przypraw.