To ostatni dzwonek, żeby przygotować ten świąteczny przysmak. Biegnij do sklepu po te produkty
Niektóre przepisy wymagają specjalnego przygotowania. W związku z tym nie tylko trzeba skorzystać z niecodziennych składników, ale też wykonać nasz przysmak o wiele wcześniej, ponieważ wymaga długiego czasu oczekiwania. Tak właśnie jest w przypadku tego kultowego ciasta.
Tego piernika nie może zabraknąć na bożnonarodzeniowym stole
Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z wieloma tradycyjnymi potrawami i przysmakami, bez których nie można mówić o odpowiednim klimacie i smaku tego okresu. Mowa oczywiście o barszczu czerwonym, uszkach z grzybami, czy różnego rodzaju rybach.
Kolejnym przykładem może być piernik staropolski, który jest jednym z najbardziej wyczekiwanych smaków Bożego Narodzenia. Nie tylko zaskakuje swoim aromatem i zapachem, ale z biegiem lat stał się prawdziwym symbolem świąt. Okazało się, że powoli kończy się czas na wykonanie tego przepysznego deseru.
Kiedy mija termin na przygotowanie piernika staropolskiego?
Niektóre ciasta potrzebują bardzo długiego okresu leżakowania, aby później móc w pełni zachwycić nas swoim smakiem i aromatem. Tak właśnie jest w przypadku cenionego piernika staropolskiego, który należy wykonać na długo przed Bożym Narodzeniem.
Niektórzy eksperci twierdzą, że ten tradycyjny przysmak powinien być przygotowywany nawet trzy miesiące przed Wigilią. Większość specjalistów zaznacza jednak, że wystarczy sześć tygodni , aby ciasto smakowało tak, jak należy. W związku z tym połowa listopada to ostatni dzwonek na przygotowanie masy na ten bożonarodzeniowy przysmak.
Jak dokładnie wygląda przygotowanie piernika staropolskiego?
W przypadku tego świątecznego przysmaku mówi się o wielu kwestiach i terminach, których trzeba przestrzegać, aby ciasto spełniało wszystkie nasze oczekiwania. Oprócz odpowiednio wcześniejszego przygotowania masy, ważna jest także konkretna data pieczenia.
Według specjalistów piernik staropolski powinien zostać upieczony 7 dni przed świętami Bożego Narodzenia. Wszystko dlatego, że przygotowane ciasto potrzebuje dokładnie 5 dni na skruszenie się, a dodatkowe 2 dni możemy wykorzystać na przekładanie go masą.
Aby przygotować świąteczny piernik potrzebne nam będą:
- 4 szklanki mąki,
- 2 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 250 g margaryny,
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżeczki kakao,
- 1 słoik powideł śliwkowych,
- 4 łyżki przyprawy do piernika,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Źródło: kobieta.gazeta.pl, beszamel.pl