Swiatgwiazd.pl Lifestyle To ostatni dzwonek, żeby przygotować ten świąteczny przysmak. Biegnij do sklepu po te produkty
Kiedy należy przygotować świąteczny piernik? fot. Canva/rimmabondarenko

To ostatni dzwonek, żeby przygotować ten świąteczny przysmak. Biegnij do sklepu po te produkty

19 listopada 2023
Autor tekstu: Martyna Pałka

Niektóre przepisy wymagają specjalnego przygotowania. W związku z tym nie tylko trzeba skorzystać z niecodziennych składników, ale też wykonać nasz przysmak o wiele wcześniej, ponieważ wymaga długiego czasu oczekiwania. Tak właśnie jest w przypadku tego kultowego ciasta.

Tego piernika nie może zabraknąć na bożnonarodzeniowym stole

Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z wieloma tradycyjnymi potrawami i przysmakami, bez których nie można mówić o odpowiednim klimacie i smaku tego okresu. Mowa oczywiście o barszczu czerwonym, uszkach z grzybami, czy różnego rodzaju rybach.

Kolejnym przykładem może być piernik staropolski, który jest jednym z najbardziej wyczekiwanych smaków Bożego Narodzenia. Nie tylko zaskakuje swoim aromatem i zapachem, ale z biegiem lat stał się prawdziwym symbolem świąt. Okazało się, że powoli kończy się czas na wykonanie tego przepysznego deseru.

Co jeść jesienią i zimą, żeby mieć dobre samopoczucie? Przedstawiamy żelazne zasady

Kiedy mija termin na przygotowanie piernika staropolskiego?

Niektóre ciasta potrzebują bardzo długiego okresu leżakowania, aby później móc w pełni zachwycić nas swoim smakiem i aromatem. Tak właśnie jest w przypadku cenionego piernika staropolskiego, który należy wykonać na długo przed Bożym Narodzeniem.

Niektórzy eksperci twierdzą, że ten tradycyjny przysmak powinien być przygotowywany nawet trzy miesiące przed Wigilią. Większość specjalistów zaznacza jednak, że wystarczy sześć tygodni , aby ciasto smakowało tak, jak należy. W związku z tym połowa listopada to ostatni dzwonek na przygotowanie masy na ten bożonarodzeniowy przysmak.

Jak dokładnie wygląda przygotowanie piernika staropolskiego?

W przypadku tego świątecznego przysmaku mówi się o wielu kwestiach i terminach, których trzeba przestrzegać, aby ciasto spełniało wszystkie nasze oczekiwania. Oprócz odpowiednio wcześniejszego przygotowania masy, ważna jest także konkretna data pieczenia.

Według specjalistów piernik staropolski powinien zostać upieczony 7 dni przed świętami Bożego Narodzenia. Wszystko dlatego, że przygotowane ciasto potrzebuje dokładnie 5 dni na skruszenie się, a dodatkowe 2 dni możemy wykorzystać na przekładanie go masą.

Aby przygotować świąteczny piernik potrzebne nam będą:

  • 4 szklanki mąki,
  • 2 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 250 g margaryny,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżeczki kakao,
  • 1 słoik powideł śliwkowych,
  • 4 łyżki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej.
piernik
To ostatni moment na przygotowanie świątecznego piernika, fot. Michel Viard / canva.com

Źródło: kobieta.gazeta.pl, beszamel.pl

Wypij rano, a energia będzie ci towarzyszyć cały dzień. Przepis na wspaniały napój
Na czym polega dieta MIND? Jeśli zależy ci na sprawnym umyśle, jest idealna
Obserwuj nas w
autor
Martyna Pałka

Optymistka z mnóstwem pomysłów i masą pozytywnej energii. Z wykształcenia absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie Jagiellońskim. Z zaciekawieniem śledzę wszystkie wydarzenia na świecie i w mediach społecznościowych. Interesuję się psychologią, radiem, muzyką i zdrowym odżywianiem.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@swiatgwiazd.pl
newsy tylko u nas foto telewizja lifestyle quizy