Wielkanocny sernik od Anny Lewandowskiej. Wegański, bez mąki i nabiału
Tradycyjnie na Wielkanoc w wielu polskich domach, pieczony jest sernik. Anna Lewandowska przygotowała swój własny, autorski przepis popularnego ciasta. Nie znajdziesz w nim cukru, mąki, a nawet… nabiału.
Sportsmenka jest nie tylko ekspertką od treningów, ale i zdrowej diety. Podzieliła się przepisem na tradycyjne ciasto w wersji fit, a przygotowanie go zajmie ci kilkanaście minut.
Wielkanocny sernik Anny Lewandowskiej
Na stole Wielkanocnym nie może zabraknąć sernika, jednego z najbardziej uwielbianych ciast wśród Polaków. Niestety nie każdy może cieszyć się jego smakiem, ze względu na nietolerancje pokarmowe. Anna Lewandowska ma jednak rozwiązanie. Przygotowała przepyszny przepis na sernik bez mąki i nabiału .
Od lat przygotowuje posiłki dla jednego z najlepszych piłkarzy na świecie, a swoimi przepisami chętnie dzieli się z internautami. Tym razem przyszedł czas na wielkanocne wypieki. Przepis sportsmenki na pewno przypadnie wielu do gustu.
Wielkanocy sernik: spód
Składniki na spód sernika:
- 6 dużych daktyli,
- 30 g oleju kokosowego,
- 100 g wiórków kokosowych.
Rozpoczynamy od przygotowania spodu. Wszystkie składniki łączymy i blendujemy , aż powstanie jednolita konsystencja. Następnie przelewamy masę na przygotowaną wcześniej foremkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Kolejno umieszczamy ciasto w lodówce na co najmniej godzinę.
Masa na sernik bez nabiału
Składniki na masę:
- 200 g kaszy jaglanej,
- 80 g cukru kokosowego,
- 60 g oleju kokosowego,
- 100 g gęstej części mleczka kokosowego,
- 60 g masła orzechowego (najlepiej domowego),
- cytryna.
Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji, która znajduję się na opakowaniu. Gdy ostygnie, przekładamy ją do miski i mieszamy z resztą składników i blendujemy na gładką masę.
Gdy składniki się połączą, możemy przelać masę na nasz spód, a następnie pozostawić ciasto w lodówce na całą noc. Rano nasz sernik, będzie gotowy do zjedzenia. Możemy go dodatkowo udekorować masłem orzechowym, które nada nieco słonego smaku.
Zobacz zdjęcia: