Zawsze dodaję to do placków z cukinii. Nie piją tłuszczu i są bardziej chrupiące
Placki z cukinii to doskonała przekąska. Tanie i łatwe w obróbce warzywo świetnie sprawdza się w roli surowca na takie placuszki. One z kolei sprawdzają się świetnie jako podwieczorek lub lekki obiad w gorące dni. Co jednak zrobić, by pozostał mało tłusty?
Chrupiące placki z cukinii
Cukinia to wszechstronne warzywo. Choć nie jest za bardzo mączna, świetnie sprawdza się jako zastępnik skrobiowych dań. Za pomocą obieraczki do warzyw łatwo przygotować z niej wstęgi podobne do makaronu. Można też – jak widać – przygotować z niej pyszne, chrupiące placki.
Podobnie jak w wypadku ziemniaczanych jest z nimi jednak problem. Nieumiejętnie usmażone, takie placki wypiją nadmiar tłuszczu. Przekreśla to sens jedzenia tego dania jako lekkiego, dietetycznego zamiennika placków ziemniaczanych. Na szczęście jest na to rada.
Monika Olejnik walczy z rakiem. Wyznała czego kategorycznie zabronili jej lekarzeJak smażyć placki z cukinii
Z plackami z cukinii jest jeszcze jeden możliwy problem. Jeśli odpowiednio nie obrobimy warzywa przed podaniem, narażamy się na placki miękkie i bezkształtne. A to ze względu na ilość wody, która w surowym warzywie jest niewiele niższa niż w wypadku ogórka. Ten problem rozwiązujemy za pomocą soli, która wyciągnie wodę z cukinii.
Składniki
- 1 kg cukinii
- 1 cebula
- 1 jajko
- Mąka pszenna
- Sól, pieprz, przyprawy
Placuszki cukiniowe
Z cukinii skrawamy końcówki. Jeśli skórka jest miękka, najlepiej przyrządzić placki razem z nią, w przeciwnym razie warzywo należy obrać. Następnie ścieramy ją na tarce o grubych okach.
Startą cukinię w miseczce obficie zasypujemy solą. Rękami mieszamy, by podstała się ona w zakamarki ciasta. Miskę przykrywamy talerzem i odstawiamy na pół godziny.
Po tym czasie, dociskając talerz, odciskamy cukinię z nadmiaru płynu. Starte warzywo przekładamy na sitko wyłożone ściereczką tetrową. Przez ściereczkę odciskamy cukiniową masę tak dokładnie jak potrafimy.
Suchą cukinię przyprawiamy do smaku i mieszamy z jajkiem. Po łyżce dodajemy mąkę tak długo, aż masa będzie dość sucha i zwarta, ale między wiórkami cukinii nie będą tworzyć się kluski.
Cukinię smażymy na dobrze rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym. Warto na małym kawałku warzywa sprawdzić, czy olej jest dostatecznie rozgrzany, by na nim smażyć. Dzięki odpowiednio wysokiej temperaturze i niskiej wilgotności placki nie wypiją zbyt dużo tłuszczu i pozostaną chrupiące. Po zdjęciu z patelni przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by dodatkowo ściągnął nadmiar oleju.