Swiatgwiazd.pl Lifestyle Przepis Magdy Gessler na barszcz wigilijny to jakiś kosmos. Jeden prosty składnik zmienia wszystko
fot. KAPIF/Pixaby

Przepis Magdy Gessler na barszcz wigilijny to jakiś kosmos. Jeden prosty składnik zmienia wszystko

21 grudnia 2024
Autor tekstu: Marta Jeziorna

Święta Bożego Narodzenia to nie tylko czas prezentów i kolorowych dekoracji, ale również tradycyjnych potraw. Wigilia daje nam okazję do popisania się kulinarnymi umiejętnościami, a nic nie mówi tak o naszych zdolnościach, jak doskonale wyważony barszcz czerwony. Magda Gessler używa jednego prostego składnika, by nadać mu finezji nie z tej ziemi. Jakiego?

Boże Narodzenie 2024 - co ugotować na Wigilię?

Boże Narodzenie zajmuje szczególne miejsce w sercach Polaków. Nie chodzi jedynie o religijny aspekt tego obchodzonego na całym świecie święta, ale również o związane z nim tradycję oraz symbolikę. Dla wielu okres świąteczny to okazja do celebrowania rodziny, przyjaciół i odpoczynku po długim roku pracy, nawet jeśli jednocześnie jest dość intensywny.

Prezenty, dekoracje, ubieranie choinki czy śpiewanie kolęd to tylko kilka z długiej listy rzeczy, o których trzeba pomyśleć. Lwią część zajmuje gotowanie - a w większości polskich domów nie ma mowy o Wigilii bez 12 tradycyjnych potraw. Co przygotować, by zadowolić domowników?

W waszej spiżarni powinny znaleźć się zdecydowanie uszka, karp, sałatka jarzynowa - pieszczotliwie zwana Królową Jarzynową - domowe wypieki czy świeże pieczywo, ale wszystko to blednie przy najważniejszej pozycji w wigilijnym menu. Mowa oczywiście o czerwonym barszczu.

Dlaczego Magda Gessler nie wiąże włosów podczas gotowania?
Ile Magda Gessler liczy sobie za drożdżówkę? Ta cena powala

Historia barszczu czerwonego

„Barszcz, od najdawniejszych czasów ulubiona w Polsce polewka kwaskowata, gotowana zwykle z kwasu burakowego (zakwaszona ćwikła), lub chlebowego, uważana przez dawnych botaników polskich za lekarstwo” – pisał w swojej Encyklopedii staropolskiej Zygmunt Gloger

Czerwony król wigilijnego stołu nie przypomina już w niczym swojego gotowanego przed laty protoplasty, ale nadal zajmuje zaszczytne miejsce w świątecznym repertuarze tradycyjnych dań.

Pasjonaci historii kulinariów wierzą, że zupy należą do grona najstarszych spożywanych przez ludzkość potraw. W Polsce wzmianki o pierwszych zupach pojawiły się w XIII wieku, ale nazywano je wtedy polewkami lub byjami. Przez swoją uniwersalność i taniość przygotowania, jadane były przez wszystkie klasy społeczne. Gdzie w tym wszystkim miał swoje miejsce barszcz?

Początkowo sporządzano polewkę z barszczu zwyczajnego. Pokrojone liście oraz łodygi błyskawicznie fermentowały w wodzie, skutkując lekko kwaskowatym naparem. Taka polewka była czasem wzbogacana mięsem, rybami, kaszą lub j ajkami.

Wszystko zmieniło się, gdy na polskich stołach zagościły buraki. Początkowo przyrządzano je w piecach, co udokumentowane zostało nawet w polskiej literaturze . Jak pisał Mikołaj Rej w "Żywocie człowieka poczciwego":

Nuż ćwikiełki w piec namotawszy a dobrze przypiekłszy, nadobnie ochędożyć, w talerzyki nakrajać, także w faseczkę [beczkę] ułożyć, chrzanikiem, co nadrobniej ukrążawszy, przetrząsać […].

Z czasem zaczęto eksperymentować z kiszeniem - co nikogo chyba nie dziwi, biorąc pod uwagę miłość Słowian do kiszonek - a stamtąd wystarczył krok, by buraki zaczęto gotować. Tak po krótce przedstawia się historia barszczu czerwonego, ale jak przygotować go, by zadowolić grymaszących domowników?

Barszcz wigilijny Magdy Gessler

Z pomocą i odpowiedzią na to pytanie przygodzi Magda Gessler. Niekwestionowana królowa polskiej sceny gastronomicznej w swoim arsenale ma nie tylko przepis na barszcz wigilijny, ale w dodatku na taki, który zmiecie konkurencję bez większego wysiłku. A wszystko dzięki jednemu, bardzo banalnemu składnikowi.

Gwiazda podzieliła się swoim rodzinnym przepisem na ten wigilijny smakołyk, zdradzając przy tym, że jej sekretną bronią są... antonówki. W dodatku nie nastoicie się "przy garach" zbyt długo. Przygotowanie 12 porcji barszczu wigilijnego Magdy Gessler zajmie około 50 minut.

Czego potrzebujecie? Oto lista zakupów:

8 buraków
4 duże cebule
2-3 łyżki octu spirytusowego
2-3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
6-10 ziaren pieprzu
6 jabłek antonówek
4 ząbki czosnku

Jak przygotować barszcz?

Najpierw musicie obrać, pokroić i zalać zimną wodą wszystkie buraki. Zróbcie to w wysokim garnku, by zostawić 10 centymetrów wody nad burakami. Ważnym krokiem jest również dokładne wyselekcjonowanie buraków - potrzebne są te, które po przekrojeniu są w środku praktycznie czarne.

Barszcz gotujemy na małym ogniu wraz z całymi cebulami, pieprzem i liśćmi laurowymi. Kiedy zacznie się gotować, dodajemy dwie lub trzy łyżki zwykłego octu. Uwaga - jeśli przegapicie ten moment, wasz barszcz może stać się mętny i brunatny. Ocet pozwala zachować piękny, szkarłatny kolor buraczanego wywaru.

Barszcz gotujemy do miękkości buraków, a później odcedzamy go do osobnego garnka. Wywar przyprawiamy roztartym czosnkiem, cukrem oraz solą.

Ostatnim krokiem są jabłka. Antonówki obieramy, a skórki wrzucamy do barszczu razem z pozostałym czosnkiem. Odstawiamy na noc, by ostygł i naciągnął zapachem oraz słodyczą jabłek.

Proste, prawda?

Magda Gessle
Magda Gessler, fot. KAPiF
Anna Mucha komentuje ceny pączków od Magdy Gessler
Burza po słowach Magdy Gessler. "Palnęła babola, promuje niebezpieczne bzdury"
Obserwuj nas w
autor
Marta Jeziorna

Na co dzień mieszkam w Londynie. Wielkiej Brytanii nie zmieniłabym na żaden inny kraj. Z dziennikarstwem show-biznesowym jestem związana od 2016 roku. Pracowałam w Pudelku i Jastrząb Post. Poza pisaniem dla Świata Gwiazd spełniam się jako zawodowy fotograf i tatuażysta.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@swiatgwiazd.pl
newsy tylko u nas foto telewizja lifestyle quizy