Swiatgwiazd.pl Newsy Zawsze dodaję to do placków z cukinii. Nie piją tłuszczu i są bardziej chrupiące
fot. Canva

Zawsze dodaję to do placków z cukinii. Nie piją tłuszczu i są bardziej chrupiące

31 lipca 2024
Autor tekstu: Redakcja Gwiazd

Placki z cukinii to doskonała przekąska. Tanie i łatwe w obróbce warzywo świetnie sprawdza się w roli surowca na takie placuszki. One z kolei sprawdzają się świetnie jako podwieczorek lub lekki obiad w gorące dni. Co jednak zrobić, by pozostał mało tłusty?

Chrupiące placki z cukinii

Cukinia to wszechstronne warzywo. Choć nie jest za bardzo mączna, świetnie sprawdza się jako zastępnik skrobiowych dań. Za pomocą obieraczki do warzyw łatwo przygotować z niej wstęgi podobne do makaronu. Można też – jak widać – przygotować z niej pyszne, chrupiące placki .

Podobnie jak w wypadku ziemniaczanych jest z nimi jednak problem. Nieumiejętnie usmażone, takie placki wypiją nadmiar tłuszczu. Przekreśla to sens jedzenia tego dania jako lekkiego, dietetycznego zamiennika placków ziemniaczanych . Na szczęście jest na to rada.

Monika Olejnik walczy z rakiem. Wyznała czego kategorycznie zabronili jej lekarze

Jak smażyć placki z cukinii

Z plackami z cukinii jest jeszcze jeden możliwy problem. Jeśli odpowiednio nie obrobimy warzywa przed podaniem, narażamy się na placki miękkie i bezkształtne. A to ze względu na ilość wody , która w surowym warzywie jest niewiele niższa niż w wypadku ogórka. Ten problem rozwiązujemy za pomocą soli, która wyciągnie wodę z cukinii .

Składniki

  • 1 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Mąka pszenna
  • Sól, pieprz, przyprawy

Placuszki cukiniowe

Z cukinii skrawamy końcówki. Jeśli skórka jest miękka, najlepiej przyrządzić placki razem z nią, w przeciwnym razie warzywo należy obrać. Następnie ścieramy ją na tarce o grubych okach.

Startą cukinię w miseczce obficie zasypujemy solą . Rękami mieszamy, by podstała się ona w zakamarki ciasta. Miskę przykrywamy talerzem i odstawiamy na pół godziny.

Po tym czasie, dociskając talerz, odciskamy cukinię z nadmiaru płynu. Starte warzywo przekładamy na sitko wyłożone ściereczką tetrową. Przez ściereczkę odciskamy cukiniową masę tak dokładnie jak potrafimy.

Suchą cukinię przyprawiamy do smaku i mieszamy z jajkiem . Po łyżce dodajemy mąkę tak długo, aż masa będzie dość sucha i zwarta, ale między wiórkami cukinii nie będą tworzyć się kluski.

Cukinię smażymy na dobrze rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym . Warto na małym kawałku warzywa sprawdzić, czy olej jest dostatecznie rozgrzany, by na nim smażyć. Dzięki odpowiednio wysokiej temperaturze i niskiej wilgotności placki nie wypiją zbyt dużo tłuszczu i pozostaną chrupiące. Po zdjęciu z patelni przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym , by dodatkowo ściągnął nadmiar oleju.

Nie żyje gwiazda kultowego show. Przegrała z agresywnym nowotworem
Przerażona Angelina nie opuszcza szpitala. W jakim stanie jest jej syn? "Myśleliśmy, że nie żyje"
Tagi: przepis
Obserwuj nas w
autor
Redakcja Gwiazd

Redakcja portalu Świat Gwiazd

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@swiatgwiazd.pl
newsy tylko u nas foto telewizja kobieta quizy