Zawsze dodaję to do placków z cukinii. Nie piją tłuszczu i są bardziej chrupiące
Placki z cukinii to doskonała przekąska. Tanie i łatwe w obróbce warzywo świetnie sprawdza się w roli surowca na takie placuszki. One z kolei sprawdzają się świetnie jako podwieczorek lub lekki obiad w gorące dni. Co jednak zrobić, by pozostał mało tłusty?
Chrupiące placki z cukinii
Cukinia to wszechstronne warzywo. Choć nie jest za bardzo mączna, świetnie sprawdza się jako zastępnik skrobiowych dań. Za pomocą obieraczki do warzyw łatwo przygotować z niej wstęgi podobne do makaronu. Można też – jak widać – przygotować z niej pyszne, chrupiące placki .
Podobnie jak w wypadku ziemniaczanych jest z nimi jednak problem. Nieumiejętnie usmażone, takie placki wypiją nadmiar tłuszczu. Przekreśla to sens jedzenia tego dania jako lekkiego, dietetycznego zamiennika placków ziemniaczanych . Na szczęście jest na to rada.
Jak smażyć placki z cukinii
Z plackami z cukinii jest jeszcze jeden możliwy problem. Jeśli odpowiednio nie obrobimy warzywa przed podaniem, narażamy się na placki miękkie i bezkształtne. A to ze względu na ilość wody , która w surowym warzywie jest niewiele niższa niż w wypadku ogórka. Ten problem rozwiązujemy za pomocą soli, która wyciągnie wodę z cukinii .
Składniki
- 1 kg cukinii
- 1 cebula
- 1 jajko
- Mąka pszenna
- Sól, pieprz, przyprawy
Placuszki cukiniowe
Z cukinii skrawamy końcówki. Jeśli skórka jest miękka, najlepiej przyrządzić placki razem z nią, w przeciwnym razie warzywo należy obrać. Następnie ścieramy ją na tarce o grubych okach.
Startą cukinię w miseczce obficie zasypujemy solą . Rękami mieszamy, by podstała się ona w zakamarki ciasta. Miskę przykrywamy talerzem i odstawiamy na pół godziny.
Po tym czasie, dociskając talerz, odciskamy cukinię z nadmiaru płynu. Starte warzywo przekładamy na sitko wyłożone ściereczką tetrową. Przez ściereczkę odciskamy cukiniową masę tak dokładnie jak potrafimy.
Suchą cukinię przyprawiamy do smaku i mieszamy z jajkiem . Po łyżce dodajemy mąkę tak długo, aż masa będzie dość sucha i zwarta, ale między wiórkami cukinii nie będą tworzyć się kluski.
Cukinię smażymy na dobrze rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym . Warto na małym kawałku warzywa sprawdzić, czy olej jest dostatecznie rozgrzany, by na nim smażyć. Dzięki odpowiednio wysokiej temperaturze i niskiej wilgotności placki nie wypiją zbyt dużo tłuszczu i pozostaną chrupiące. Po zdjęciu z patelni przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym , by dodatkowo ściągnął nadmiar oleju.