Do słoiczka wlej tylko dwa składniki. Błyskawicznie pozbędziesz się wszystkich muszek owocówek
Lato rozgościło się już na dobre, a wraz z nim przyszły wysokie temperatury oraz bogactwo owoców i warzyw. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie coraz częściej pojawiające się muszki owocówki, które naprawdę potrafią uprzykrzyć nam życie. Jak się ich pozbyć?
Dlaczego w domu jest tak dużo muszek owocówek?
Wbrew pozorom obecność tych owadów wcale nie jest spowodowana brudem, czy brakiem czystości w domu. Muszki owocówki po prostu wlatują przez otwarte latem okna i wykorzystują tę przestrzeń do złożenia jaj. Niestety, ich larwy są wręcz niewidoczne dla oka, dlatego bardzo ciężko je zauważyć i zlikwidować.
Co więcej, muszki przyciągają świeże owoce i warzywa, które bardzo często trzymamy na stole. Kuszące są dla nich również soki, czy inne owocowe przetwory, jak dżemy, konfitury, a nawet wino. Nic więc dziwnego, że właśnie tam najczęściej można je spotkać.
Te buty pokochały już Katarzyna Cichopek i Kate Middleton. Są wygodne, ponadczasowe i kupisz je za niecałe 90 zł!Czy obecnosć muszek owocówek może być szkodliwa?
Owady te są naprawdę bardzo niewielkie, a dodatkowo nie gryzą i nie roznoszą żadnych groźnych chorób, dlatego ich obecność nie powinna być dla nas zagrożeniem. Mimo to nie sposób zaprzeczyć, że liczne muszki owocówki zasiadające na naszych owocach i warzywach potrafią być irytujące, a dodatkowo przyczyniają się do szybszej fermentacji produktów spożywczych.
To właśnie fakt, że liczne muszki owocówki mogą przyspieszyć proces gnicia nie tylko warzyw i owoców, ale również licznych przetworów, powinien być dla nas największą motywacją do pozbycia się tych owadów.
Jak pozbyć się muszek owocówek?
Najlepszym i najskuteczniejszym sposobem jest zastawienie pułapki na te niewielkie owady. W jej skład wejdą zaledwie dwa składniki: olej balsamiczny i płyn do mycia naczyń. Łyżkę pierwszego specyfiku powinniśmy wlać do niewielkiego słoiczka, a następnie dodać do tego łyżkę drugiego z wymienionych płynów.
Najważniejsze jest, aby obu produktów nie mieszać ze sobą. Całość przykrywamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia, które następnie związujemy gumką recepturką tak, aby przykrywka nie spadła ze słoiczka. W folii lub papierze robimy kilka niewielkich dziurek.
Zapach octu ma za zadanie zwabić muszki owocówki. Gdy te dostaną się do słoiczka przez otwory, utoną w tłustej konsystencji płynu do naczyń. W przypadku ucieczki powstrzyma je przed tym papier do pieczenia lub folia spożywcza.
Źródło: kobieta.wp.pl