Gessler, Makłowicz, Mucha, Żmuda Trzebiatowska... Rarytasy na wigilijnych stołach gwiazd
Boże Narodzenie za pasem, a wielu z nas z pewnością już dziś myśli o tym, co umieścić na swoich świątecznych stołach. Tymczasem przypatrzmy się, bez jakich potraw nie mogą obejść się największe gwiazdy polskiego show-biznesu: Magda Gessler, Robert Makłowicz, Anna Mucha…
Gwiazdka u gwiazd
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia . To wyjątkowy czas w roku, podczas którego spotykamy się z naszymi bliskimi, oddajemy się rozmowom, przekazujemy sobie upominki, dzielimy się ciepłymi uśmiechami.
Oczywiście ten magiczny okres w roku nie mógłby się obejść bez tradycyjnych potraw, którymi chętnie się zajadamy, a które smakują tak cudownie tylko przy świątecznym stole . Nie inaczej jest w domach wielu gwiazd, które również z tej okazji przygotowują zachwycające bożonarodzeniowe posiłki. Bez jakich dań nie wyobrażają sobie świąt?
Święta u Roberta Makłowicza i Magdy Gessler
Robert Makłowicz stawia na tradycję. Jeden z najpopularniejszych telewizyjnych kucharzy nie potrafi wyobrazić sobie Wigilii bez barszczu z uszkami . Gwiazdor samodzielnie przygotowuje zakwas z buraków, czosnku oraz przypraw, który musi zostać ugotowany na cztery dni przed podaniem. Dopiero 24 grudnia dodaje doń jarzynowego i grzybowego wywaru i odpowiednio doprawia.
Gdy o medialnych specjalistach o gastronomii mowa, nie sposób pominąć Magdy Gessler , która przede wszystkim stawia na łakocie i uwielbia makowiec . Jak przyznaje, najlepszy robiła jej babcia Irena, jednak i ona sama daje z siebie wszystko, by jej ciasto zachwyciło gości. Sekret restauratorki tkwi w nadzieniu - oprócz maku, dodaje orzechów włoskich, rodzynków, likieru amaretto i skórki cytrynowej.
Anna Mucha i Marta Żmuda-Trzebiatowska w świątecznej kuchni
Anna Mucha przyznaje, że ma problem z pierogami. Bynajmniej nie z powodu ich jakości - zawsze są pyszne, lecz znikają podczas ich wykonywania. Gwiazda twierdzi, że podobnie dzieje się z nalewkami. Zamierza więc skupić się przede wszystkim na słodyczach .
Ja jestem zdecydowanie deserowa i już mam pomysł na desery, więc nie wykluczone, że będzie u mnie po prostu dwanaście deserów - wyjawiła w rozmowie z portalem Jastrząb Post.
Łakocie to również specjalność Marty Żmudy Trzebiatowskiej . Jej daniem popisowym jest jednak barszcz, na który z pewnością skusiłby się sam Robert Makłowicz .
W zeszłym roku podobno zrobiliśmy z mężem rewelacyjny barszcz wigilijny więc chyba w tym roku też to zadania na nas spadnie - zdradziła aktorka redakcji Jastrząb Post.
A co wy lubicie najbardziej?
Źródło: wp.pl, jastrzabpost.pl