Niektóre z bezglutenowych mąk mają tendencję do łatwego palenia się. Przykład – mąka kokosowa. Jeśli pieczesz coś na mące kokosowej, upewnij się, że podgrzewasz rondel do około połowy poziomu, na którym zwykle jest to robione (ponieważ nikt nie lubi przypalonych naleśników).Dbaj o higienę w kuchniZmniejsz temperaturęGluten to rodzina białek występujących w tradycyjnych mąkach, takich jak pszenica, żyto, orkisz i jęczmień. Sprawia on, że ciasto jest bardziej sprężyste. Po prostu wyobraź sobie, jak ktoś rozciąga ciasto na pizzę – to właśnie zasługa glutenu.Czym właściwie jest gluten? Teraz, gdy masz już pod ręką garść bezglutenowych mąki, zmieszaj proporcje, aby zobaczyć, co działa, a co nie. Spoiler – prawdopodobnie pierwsze próby mogą być dla Ciebie rozczarowujące. Ale właśnie dlatego to takie ekscytujące, szczególnie kiedy w końcu dojdziesz w tym do perfekcji!Twórz mniejsze porcjeJeśli dzielisz kuchnię z kimś, kto je gluten, upewnij się, że Twoje powierzchnie są super czyste, a nawet wyznacz oddzielne deski do krojenia, przybory kuchenne i tostery.Krótkie ABC, jak przygotować smaczne bezglutenowe wypiekiPamiętaj, że chociaż na półce w supermarkecie nie brakuje mąki bezglutenowej typu „wszystko w jednym”, jednym z najlepszych sposobów na eksperymentowanie z pieczeniem bezglutenowym jest samodzielne kupowanie poszczególnych rodzajów i mieszanie ich własnoręcznie.Przedstawiamy kilka niezawodnych wskazówek, jak stworzyć coś tak pysznego, co oszuka nawet największych fanów białego pieczywa.Jeśli masz poważną alergię na gluten lub gotujesz dla kogoś, kto cierpi na to schorzenie, upewnij się, że Twoje powierzchnie nie są zanieczyszczone krzyżowo. Jest to ważny krok do utrzymania zdrowia.Niezależnie od tego, czy jest to bułeczka ze skrobi z tapioki, która po podniesieniu rozpada się na milion kawałków, czy przesuszona muffinka jagodowa ze skrobi ziemniaczanej, nie lada wyzwaniem może być sprawienie, by bezglutenowe wypieki smakowały tak dobrze, jak ich glutenowe odpowiedniki. Mamy jednak sposób, by tego dokonać. Przedstawiamy nasze sprawdzone ABC na ten temat.Wymieszaj różne rodzajePrawdopodobnie już słyszałeś o mące kokosowej, ale mąka jaglana, sorgo, amarantusowa, czy gryczana mogą brzmieć dla Ciebie niespotykanie. Uważaj ich za nowych najlepszych przyjaciół swojego bezglutenowego repertuaru.Dobrym rozwiązaniem na rozpadające się bezglutenowe wypieki jest pieczenie mniejszych porcji, niż normalnie, przy użyciu produktów z glutenem.