Dodaj 2 łyżki do zalewy. Jak dla mnie nie ma lepszych ogórków kiszonych
Czy wiesz, że ogórki kiszone mogą smakować jeszcze lepiej? Poznaj przepis na zalewę z jednym dodatkiem, który nada ogórkom odpowiedniego smaku i chrupkości. Twoja rodzina polubi ten smak tak bardzo, że z tego przepisu będziesz przygotowywać je co roku.
Doskonałe ogórki kiszone
Ogórki kiszone uwielbiamy wszyscy. Można nawet stwierdzić, że to nasz narodowy przysmak. Jest dobry nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też składnikiem wielu dań. Na przykład zupy ogórkowej, która właśnie dzięki nim smakuje tak dobrze.
Choć tradycyjne ogórki mają odpowiedni smak, można go nieco ulepszyć. O tym, jak to zrobić i co dodać do zalewy, dowiesz się z dalszej części artykułu. Sposób jest łatwy i niezbyt czasochłonny.
To Collins wykrzykiwała do Świątek. Właśnie ujawniono, jak się do niej odezwałaZalewa tylko z tym składnikiem
Tradycyjne ogórki kiszone mają kwaśny smak, a to wszystko przez zalewę. Można dodać do niej miód, a ogórki będą nie tylko kwaśne, ale i delikatnie słodkie. Takie połączenie jest naprawdę niezwykłe, a przede wszystkim stanowi smaczną odmianę dla tradycyjnej wersji ogórków. Potrzebne składniki i ich proporcje poznasz, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 2 łyżki miodu
- 2 l wody
- 2 łyżki soli
- 8 ząbków czosnku
- 4 listki laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 gałązki kopru
- korzeń chrzanu
Przepis na ogórki kiszone
Zacznij od dokładnego umycia i namoczenia ogórków w ziemnej wodzie. Na spód wyparzonych słoików włóż kawałki obranego chrzanu, pokrojone ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Włóż także liście laurowe i koper.
Ogórki ciasno ułóż w słoiku. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Wsyp sól i dodaj miód. Następnie wymieszaj i zalej ogórki. Słoiki szczelnie zakręć i umieść w chłodnym i zacienionym miejscu. Sprawdź, dlaczego warto jeść maliny oraz poznaj przepis na doskonałe ciasto.