Wyszukaj w serwisie
newsy tylko u nas foto telewizja lifestyle polityka quizy
Swiatgwiazd.pl > Tylko u nas > Restauracja Borysa Szyca popada w ruinę. Z zewnątrz straszy, a tytułuje się „najlepszą w Warszawie”
Łukasz Jasiuk
Łukasz Jasiuk 31.03.2025 10:05

Restauracja Borysa Szyca popada w ruinę. Z zewnątrz straszy, a tytułuje się „najlepszą w Warszawie”

Borysz Szyc
fot. SwiatGwiazd Exclusive/KAPIF

Słynny polski aktor, Borys Szyc jest udziałowcem restauracji Akademia ulokowanej na warszawskim Mokotowie. O ile wnętrze, zawartość menu i ceny wskazują, że to elegancki lokal, to widok na zewnątrz wieje zgrozą! Odpadające brudne markizy straszą mieszkańców i wchodzących gości.

Borys Szyc otworzył restaurację

W lutym 2013 roku, na otwarciu pierwszej warszawskiej restauracji Borysa Szyca o nazwie „Akademia”, pojawiły się prawdziwe tłumy gwiazd i przyjaciół aktora, w tym Katarzyna Figura, Katarzyna Sokołowska, Monika Olejnik z partnerem, Tomasz Karolak, Urszula Dudziak. Gwiazdy doceniały elegancję lokalu oraz menu przygotowane przez znakomitego szefa kuchni. Restauracja Szyca od początku stawiała na kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu i tak jest do dzisiaj.

Borys Szyc
Restauracja Borysa Szyca funkcjonuje od 2013 roku, fot. SwiatGwiazd
5-letni syn Szyca wsiadł za kierownicę. Na miejscu pasażera córka znanej aktorki Szyc i Doda randkowali. O tym romansie huczał show-biznes

Co można zjeść i jakie są ceny w restauracji Borysa Szyca?

Fakt, że "Akademia" istnieje już 12 lat i przetrwała czasy pandemii, jest wyraźnym dowodem na to, że goście lubią to miejsce, a oferowane jedzenie jest smaczne. Jakich cen możemy spodziewać się w restauracji Borysa Szyca? Obok tradycyjnego tatara wołowego za 59 zł i sałatki z pieczonym serem kozim za 58 zł można zamówić śledzia z czerwoną cebulą za 46 zł. Z zup do wyboru są między innymi rosół z makaronem przepiórczym za 27 zł i krem z białych warzyw z oliwą truflową za 32 zł

Na danie główne można skosztować pierogów z wędzonym twarogiem i pieczonymi ziemniakami z okrasą z cebuli za 74 zł lub pierogów z cielęciną i okrasą z boczku za 69 zł. Jeśli preferujecie coś bardziej wyszukanego, w menu znajduje się królik w sosie warzywnym za 78 zł, łosoś nori z domowym sosem teriyaki i majonezem wasabi za 87 zł oraz polędwica wołowa z fondantem ziemniaczanym i dodatkami za 168 zł. Jak widać, ceny są typowo warszawskie i, jak na tego typu lokal, całkiem zrozumiałe.

Na zewnątrz ruina...

Jednak bardziej od cen w menu może odstraszać to co na samym wejściu. Nad witrynami restauracji wiszą szare markizy z nazwą „Akademia” i nazwą marki drogiego szampana. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że są one masakrycznie brudne, nadgryzione zębem czasu, niektóre odpadają, inne częściowo zwisają i wyglądają, jakby przetrwały nie tylko pandemię, ale i zmasowany atak gołębi. Nad markizami widnieje też szyld „Akademia” w równie opłakanym stanie – z odpadającymi literami i łuszczącą się powłoką. Jak widać na zdjęciach, wygląda to naprawdę przerażająco

Nie wydaje się, żeby restauracja tej klasy na siebie nie zarabiała, a właściciele nie byli w stanie wymienić tego, co jest uszkodzone lub brudne. Trzeba przyznać, że takie elementy zewnętrznego wystroju na pewno nie są najlepszą reklamą tego, co oferuje się na talerzu. Mamy nadzieję i oczywiście życzymy, by wszystko udało się wkrótce wymienić i żeby doceniło to jak najwięcej gości.

Borys Szyc
Tak teraz wygląda restauracja Borysa Szyca fot.SwiatGwiazd
Borys Szyc
Tak teraz wygląda restauracja Borysa Szyca fot.SwiatGwiazd
Borys Szyc
Tak teraz wygląda restauracja Borysa Szyca fot.SwiatGwiazd
Borys Szyc
Tak teraz wygląda restauracja Borysa Szyca fot.SwiatGwiazd