Koszmarne wieści dla fanów Nutelli. Już nigdy tak samo nie spojrzymy na popularny krem

Krem Nutella zapewne wszystkim jest doskonale znany. Dostępny jest w niemalże każdym sklepie, a ilość fanów słodkiego przysmaku jest niezliczona. Wielu z nich będzie trudno pogodzić się z informacjami, które właśnie napłynęły do mediów.
Nutella, czyli krem orzechowy, który skradł serca całego świata
Fani słodkości, a szczególnie czekolady, zapewne doskonale znają smak Nutelli. Jest to krem cukrowo-tłuszczowy z dodatkiem orzechów laskowych i kakao, produkowany przez włoską firmę Ferrero. Ma szereg zastosowań, od dodatku do ciast czy gofrów, po składnik lodów i innych słodkich wyrobów. Wiele osób nakłada krem na kanapki lub je go bezpośrednio ze słoika.
Produkt dostępny jest na półkach niemalże w całym świecie i cieszy się ogromną popularnością. Mnóstwo osób zachwyca się smakiem produktu i z trudem znaleźć jego zamiennik. Krem jednak nie należy do produktów zdrowych, jednak mimo licznych kontrowersji, wciąż kupowany jest przez miliony konsumentów.

Kontrowersje wokół Nutelli
Jednym z głównych składników Nutelli jest olej palmowy. Swego czasu pojawiły się kontrowersje dotyczące samego pozyskiwania oleju palmowego, ponieważ jego produkcja prowadzi do zmian w ekosystemie. Ponadto w wyniku pozyskiwania nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego, z którego jest wykonywany, karczuje się ogromne terytoria na Sumatrze i Borneo. Na tamtych terenach żyją również orangutany, które umierają przez działalność człowieka. Szacuje się, że dziennie może umierać nawet 25 małp na rzecz produkcji oleju palmowego.
Swego czasu do mediów dotarły również informacje, że używany do produkcji Nutelli olej palmowy ma działanie rakotwórcze. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał nawet ostrzeżenie, iż zanieczyszczenia znalezione w jadalnej postaci oleju są rakotwórcze. Producenci jednak tłumaczyli się i bronili swojego produktu.
Produkcja Nutelli bez oleju palmowego oznaczałaby niższej jakości substytut prawdziwego produktu, byłby to zatem krok wstecz – mówił agencji Reuters manager zakupów Ferrero, Vincenzo Tapella.
Koszmarne wieści dla fanów Nutelli
Niepowtarzalną recepturę Nutelli, która jest ściśle strzeżona, wymyślił Francesco Rivella, kluczowy chemik Ferrero. Uważany jest za “ojca Nutelli”. Mężczyzna rozpoczął pracę w firmie w 1952 roku. Odpowiedzialny jest za skład Nutelli, która podbiła serce osób na całym świecie. Aktywnie pracował do 1995 roku.
Dokładnie w walentynki, 14 lutego 2025 roku Francesco Rivella zmarł. Miał 97 lat. Pozostawił pogrążonych w głębokiej żałobie trzech synów, córkę i siedmioro wnucząt. Ostatnie pożegnanie “ojca Nutelli” miało miejsce w poniedziałek w Albie.
Pracownicy Ferrero jednocześnie z dumą i smutkiem wspominają mężczyznę, który przyczynił się do ogromnego sukcesu firmy.
Był jednym z najlepszych menedżerów Ferrero - wspominają go koledzy z pracy.






































